Kínában már digitalizálják az idősek ellátását

2021. július 21. 18:47

A kínai (Csöcsiang) Zhejiang tartományban nagy figyelmet fordítanak az idősek gondozására. A város 2021-től 2025-ig tartó ötéves tervében kiemelt figyelmet kap az idősellátás digitalizálása. A szolgáltatások megreformálásának egyik kísérleti területe Jiaxing város Xiuzhou kerülete.

2021. július 21. 18:47
null

Xiuzhou-ban a legfrissebb adatok szerint a regisztrált lakosság 25 százalékát az idősek teszik ki, ami elég jelentős aránynak számít. A helyi önkormányzat a Keeson Technology nevű helyi céggel együttműködve 251 intelligens ágyat telepített a kerületbe, 11-et a Jiaxing Wangdian Népkórházba és további 240-et a lakosok otthonába. Annak érdekében, hogy segítsék az idősek alkalmazkodást az intelligens ágyakhoz, a vállalat lehetőséget biztosít arra, hogy a régi ágyakat érzékelők beépítésével felfejlesszék.  

A láthatatlan megfigyelő 

Az intelligens ágyak lényege, hogy az érzékelők segítségével nyomon tudják követni a teljes alvási folyamatot. Tehát figyelik a beteg vérnyomását, szívritmusát, légzésszámát és más fontos adatokat is ellenőriznek. Ezeket az információkat elküldik az egyik családtag telefonján lévő alkalmazásra és amennyiben rendellenséget észlel az érzékelő, riasztást küld a Wangdian Népkórház intelligens idősgondozási rendszerének. Az ottani orvosok ezután eldöntik, hogy szükség van-e elsősegélynyújtásra, beleértve a mentő kiküldését is. 

Az intelligens otthoni egészségügyi eszközök rendszere nemcsak az intelligens ágyakat, hanem számos más eszközt is tartalmaz. Az ágyhoz tartozó alkalmazás javítja az otthonápolás körülményeit, míg az intelligens karkötők kiegészítik az egészségmegőrző rendszert. A platform legnagyobb előnye, hogy észrevétlen egészségügyi ellátást biztosít az idősek számára, miközben segítséget a vészhelyzetek kezelésében.

Vannak még kérdőjelek

Az intelligens ápolási eszközöknek mégis vannak bizonyos korlátai. A szívritmus-szabályozóval rendelkező idősek nem tarthatnak sokáig elektromos készülékeket, a tartósan ágyhoz kötött betegeknél pedig az okoságyak puha matracai nyomási fekélyt is okozhatnak.

Professzionális ápolás

Az intelligens idősgondozó és orvosi kezelő rendszer egy olyan szolgáltatásmenedzsment része, amelyben az egészségügyi szakemberek és a technológia szorosan együttműködik. A jövőben a rendszer magában foglalja majd a gyógyszerek kiszállításához szükséges tevékenységeket és más fontos feladatokat is, hogy minél több erőforrást mozgósítson az idősek professzionális ápolási szolgáltatásainak biztosítása érdekében.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!