Az OECD vezetésével 130 ország rábólintott a globális minimumadóra, Magyarország nem írta alá az alkut

2021. július 02. 08:32

130 ország írta alá csütörtökön azt a megállapodást az OECD-ben, melyben az országok kifejezik elköteleződésüket a globális minimum társasági adó mellett. Az aláírók között számos adóparadicsom is feltűnik, de Magyarország és az írek 7 másik országgal karöltve szembementek a legnagyobb gazdaságokkal is. Az egyezséget több pénzügyi tisztviselő is történelminek nevezte.

2021. július 02. 08:32
null
Admin

Magyar idő szerint csütörtök éjjel jelent meg az OECD honlapján az „Állásfoglalás egy kétpillérű megoldás kapcsán válaszul a gazdaság digitalizációjából fakadó adókihívásokra” címet viselő dokumentum, melyet az OECD/G20 inkluzív keretrendszer az adóalap-erózió és nyereségáthelyezés kapcsán (Inclusive Framework on Base Erosion and Profit Shifting) 139 tagországa közül 130 írt alá. A nyakatekert cím valójában egy történelmi egyezséget rejt.

Miután június elején a G7 pénzügyminisztereinek sikerült megkötni az elvi megállapodást egy 15 százalékos társasági minimumadó mellett, most szélesebb körben is támogatásra talált a projekt.

Az aláírók között megtaláljuk az összes G20 országot, így például Kínát, Oroszországot, Indiát, de Ausztráliát és Brazíliát is. Magyarországot is beleértve összesen 9 ország van, mely nem írta alá július elsején az OECD-állásfoglalást. Ezek az országok a következők (zárójelben a kedvezmények nélküli társaságiadó-kulcsuk):

  • Barbadosz (5,5 százalék)
  • Észtország (20 százalék)
  • Írország (12,5 százalék)
  • Kenya (30 százalék)
  • Magyarország (9 százalék)
  • Nigéria (30 százalék)
  • Peru (29,5 százalék)
  • Saint Vincent és a Grenadine-szigetek (30 százalék)
  • Srí Lanka (24 százalék)

Ami szembetűnő lehet, hogy egyrészt nem csak kifejezett adóparadicsomok nem írták alá a megállapodást, illetve, hogy

számos adóparadicsom viszont szerepel az aláírók közt.

Ilyen többek közt Bermuda, Panama, a Kajmán-szigetek, a Brit Virgin-szigetek vagy épp Európán belül Luxemburg. Ami a távolmaradókat illeti, az igazán fájó pont az aláírók számára Írország kimaradása lehet, mivel számos techóriás Dublinba van bejegyezve, ahol a különböző kedvezmények által kevesebb, mint 5 százalék társasági adót kell fizetniük.

Két pillér

A megállapodás – mint neve is sugallja – két fő elemből áll. Az első pillér az OECD közleménye szerint megosztja majd a legnagyobb multinacionális cégek adóztatási jogát az anyaországuk, és azon országok között, ahol üzleti tevékenységet folytatnak (függetlenül attól, hogy az adott országban fizikailag is jelen vannak-e). A második pillér a már jól ismert globális minimum társasági adó, melyet az OECD dokumentuma is 15 százalékban határoz meg.

A megállapodás – mint neve is sugallja – két fő elemből áll. Az első pillér az OECD szerint megosztja majd a legnagyobb multinacionális cégek adóztatási jogát az anyaországuk, és azon országok között, ahol üzleti tevékenységet folytatnak (függetlenül attól, hogy az adott országban fizikailag is jelen vannak-e). A második pillér a már jól ismert globális minimum társasági adó, melyet az OECD dokumentuma is 15 százalékban határoz meg.

A világ pénzügyi döntéshozói, akik aláírták az állásfoglalást, a távolmaradók ellenére egyhangúan pozitívan nyilatkoztak az elfogadott dokumentumról. Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere azt mondta,

A francia pénzügyminiszter szerint ez az elmúlt egy évszázad legfontosabb nemzetközi adómegállapodása, a német kollégája pedig „kolosszális” lépésnek nevezte az egyezséget. „Ez a csomag nem törli el az adóversenyt, mert nem is kell neki, de többoldalúan elfogadott korlátokat szab neki” – fogalmazott Mathias Corman, az OECD főtitkára.

Bár a szaktárca kérdéseinkre nem válaszolt, az OECD dokumentumra délután Varga Mihály pénzügyminiszter reagált egy rövid Facebook-posztban. Ebben úgy fogalmazott a minimumadó elutasítása kapcsán, hogy „a magyar álláspont a kezdetektől fogva világos: elkötelezettek vagyunk a tisztességes adóverseny és a digitális cégek megadóztatása mellett, de az adóemelés nem büntethet valós gazdasági tevékenységet végző, termelő vállalkozásokat, mert az munkahelyeket, beruházásokat veszélyeztetne”.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2021. július 24. 15:20
Aki termel adózik, a tőkespekuláns meg röhög a markába, mert rá nem vonatkozik.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. július 24. 15:17
Ez pont olyan mint az Euro övezet. Elbaxák, és kennék a xart mindenkire.
gonterl
2021. július 03. 10:08
A tőkét vonzza, az alacsony társasági adó, a munkavállalókat taszítja a magas személyi jövedelem adó és a magas ÁFA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!