Rasztovits Dávid: modellváltásra van szükség ahhoz, hogy Budapestre csábítsák a belföldi utazókat

2021. július 05. 22:58

Nagy bajban van a hazai, de leginkább a fővárosi turizmus, az ugyanis 93 százalékban a külföldiekre épült a 2019-es kimutatások szerint. Kérdés, hogy az enyhítő intézkedések hatására idén nyáron várható-e már a külföldi turisták érdemleges visszaszivárgása, vagy ezután a belföldi turizmus megreformálására kell törekedni?

2021. július 05. 22:58
null
A kérdés megválaszolásáig egészen ’19-ig, a turizmus aranykoráig érdemes visszanyúlni, amikor megjelent a tömegturizmus Budapesten

– kezdte Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója az ATV Start című műsorában.

„Ekkor még arról beszélgettünk, hogy milyen szabályokat kell annak érdekében bevezetni, hogy a főváros élhető maradjon. Majd jött 2020, és megérkezett a pandémia, amellyel egy olyan nem várt dinamika sodorta bajba a szektort, amire nem voltunk felkészülve” – fejtegette a szakértő.

A vezérigazgató optimista a belföldi turizmus helyreállását illetően: „Tapasztalhatjuk, hogy a vízpartokon, vagy a kiemelt desztinációjú környékeken hihetetlen magas arányú a foglaltság, főleg most a korlátozások eltörlésével” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Budapest vonatkozásában lassabban kezd rehabilitálódni a turizmus, mint azt eredetileg prognosztizálták. A szakértő szerint ez egyrészt összeköthető azzal is, hogy a diszkont légitársaságok járatszáma, valamint a nemzetközi utazások száma sem emelkedett meg olyan mértékben, mint amire számítottak.

A nemzetközi dinamikákra nem igazán vagyunk hatással – ismerte el a szakértő, aki úgy látja, az utóbbi években megfelelő országmarketinggel ide tudták csalogatni a külföldi turistákat, most viszont az a feladat, hogy a belföldi, vidékről Budapestre utazók számát növeljék. Ehhez viszont modellváltásra van szükség, ugyanis a belföldi turizmus sokkal árérzékenyebb.

Kiemelte, modellváltás alatt nem csak annyit ért, hogy indítanak egy kampányt annak érdekében, hogy jöjjenek Budapestre vidékről a magyar turisták:

Újra kell gondolnunk azt, hogy mi az origópontja a vidékről Budapestre érkező turistáknál a Budapest turisztikai márkának. Fenntarthatóvá kell tennünk a vállalkozások működését, valamint ár-érték alapon újra kell strukturálnunk azt az ármátrixot, ami nem biztos, hogy egy magyar vidéki ember számára megengedhető jelenleg: értem ezalatt a szálláshelyeket és vendéglátóegységeket is

– fogalmazott.

A szakértő szerint 2021-ben az lesz a kulcs, hogy ki milyen gyorsan képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

A szakértő egyébként úgy látja, minden eszköz adott ahhoz, hogy megemeljék a Budapestre látogató belföldi turisták számát, ráadásul ez a főváros érdeke is hosszútávon.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2021. október 07. 18:45
Először is normális vezetésre van szükség, ami most nagyon hiányzik. A szutyok, a káosz, a sok hajléktalan és a méhlegelők nem vonzzák a normális embereket, de leginkább senkit. Nagyon szerencsésnek mondhatja magát, aki egy városi sétát meg tud úszni kutyaszarba lépés nélkül.
Cassi
2021. július 07. 22:29
Hehe, az ármátrix valóban egy kicsit kiegyensúlyozatlan. A vidéki emberek azt üzenik a manager úrnak, hogy bekaphatja a bránerüket.
Walhalla
2021. július 07. 22:27
Biztosan nagyon vonzó a zöldben élő vidékinek, hogy az 50 fokos aszfalton gyalogoljon a benzingőzben három útfelújítás és két méhlegelő közt.
Volo
2021. július 07. 21:03
".. alapvetően lehúzós,.." ne beszélj már hülyeségeket, ha egyszer tudatlan vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!