Adatvédelmi szabályozás miatt vonulhatnak ki az amerikai tech óriások Hongkongból

2021. július 20. 15:55

A legújabb kínai törvénymódosítás a „doxxing” kérdéskörét helyezi középpontba, amely az online platformokon jelen lévő felhasználók személyes adatainak kiszivárogtatását jelenti illetéktelen módszerekkel.

2021. július 20. 15:55
null

A kormányhivatal nyilatkozata szerint a törvény az illegális cselekedetek kiszűrésére vonatkozik, azonban ezen törvénymódosítás következtében több technológiai óriásvállalat is kivonulhat Hongkongból, elhárítva ezzel a rájuk vonatkozó rizikófaktorokat. Az illetékes tisztviselők tárgyalni fognak az ügy kapcsán, ugyanis több technológiai vállalat is úgy véli, hogy a javasolt jogszabály hatásköre túlságosan széleskörű, ezért az ő tevékenységük kapcsán is aggályok merülhetnek fel.

Az Asia Internet Coalition (AIC), amely tagjai közé sorolja a Facebookot, a Googlet, a Twittert és az Applet, hivatalos levélben fejezte ki nemtetszését, ugyanis az említett vállalatok esetében a koalíció munkatársai csupán helyi képviseleti felek, a valós döntéshozók a tengerentúlon találhatóak. Így nincs hozzáférési joguk vagy ráhatásuk az online platformok tartalmának kezelésére. 

A technológiai vállalatok úgy érzik, hogy sarokba lettek szorítva és az egyetlen lépés, amit tehetnek, az a kivonulás a kínai városból. Viszont ebben az esetben felmerülne az a probléma, hogy munkavállalók ezrei maradnának állás nélkül, és csak egy értelmetlen akadályt generálnának a kereskedelem előtt.

A kormány válasza erre csak annyi volt, hogy ők csupán a törvénytelen online tevékenységeket akarják kiszűrni azzal, hogy betiltják a doxxolást és hatalmat adnak a hatóságoknak arra, hogy a kiszivárgott személyes adatokat eltávolítsák a közösségi oldalakról. Emellett szerintük az óriásvállalatok költözése csak „ijesztgetés”, és nem gondolják komolyan a dolgot.

A kérdéskör azért is rendkívül érzékeny, mert Hongkongot, mint egykori brit gyarmatot 1997-ben csatolták vissza Kínához, azonban továbbra is garantált szabadságjogokat biztosítottak számukra. A demokráciapárti aktivisták szerint Peking pontosan ezeket a szabadságjogokat veszi el az ellentmondásos intézkedéseivel.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. július 24. 17:56
Nagyon fogja érdekelni a kínai kormányt hogy az utána kémkedő techcégel eltűnnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!