Új gyógyszerformula: kisebb méret több hatóanyag

2021. június 24. 20:14

A piacon megtalálható mai gyógyszerkészítmények csaknem 60 százaléka hidrofób, vagyis víztaszító molekulákból állnak. Az ilyen készítményeket nagyon nehéz tablettává formálni, mert az optimális felszívódás érdekében apró kristályokra van szükség.

2021. június 24. 20:14
null

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) vegyészmérnökei kidolgoztak egy egyszerű eljárást a hidrofób gyógyszerek tablettákba és kapszulákba történő beépítésére. Technikájuk a gyógyszer emulziójának létrehozásából, majd annak kristályosításából áll, amellyel a tabletták minden eddiginél nagyobb mennyiségű hatóanyagot tartalmazhatnak.

A hatékonyságot befolyásoló tényezők

A víztaszító gyógyszerkészítmények létrehozásához (például ibuprofén) jelenleg olyan eljárást alkalmaznak, ami megköveteli a vegyület nanokristályokig történő leőrlését, hogy az emberi sejtek könnyebben felszívhassák azt. Ezután segédanyagot adnak hozzá, ami leggyakrabban a metilcellulóz, mely vízben könnyen felszívódik és a gyógyszerek gyorsabb felszabadulását is segíti. A MIT csapata szerint azonban ennek a széles körben alkalmazott módszernek több hátulütője is van.

A marási folyamat borzasztóan idő- és energiaigényes, a csiszolási folyamat pedig megváltoztatja a hatóanyag tulajdonságait, ami befolyásolhatja a gyógyszer terápiás hatását is

– mondta Liang-Hsun Chen, a tanulmány vezető szerzője.

Ezért határozták el egy hatékonyabb módszer kifejlesztését, az emulzió kialakítását. Létrehozásához egy, a koleszterinszint csökkentésére használt gyógyszert alkalmaztak a kutatók, amit feloldottak egy speciális olajban. Ezt követően vízben oldott metil cellulózzal kombinálták és hanghullámok képzésével nanorészecskéket hoztak létre, majd meleg vízfürdőbe csepegtetéssel géllé alakították.

Kisebb méret, nagyobb hatóanyag koncentráció

A nanokristályos részecskék porrá zúzhatóak, majd a szokásos gyógyszergyártási technikák alkalmazásával tablettákká sajtolhatóak. A másik megoldás a gél formába öntése, mellyel bármilyen alakú és méretű tabletta elkészíthető. Ezzel a technikával körülbelül 60 százalékos gyógyszer koncentrációt tudnak elérni, a jelenleg készített 25 százalékosnál tehát jelentősen többet. Így kisebb méretű és magasabb hatékonyságú gyógyszereket készíthetnek, ami főleg azoknak lehet nagyon hasznos, akiknek egyébként is nehézségeik vannak a nagyobb gyógyszerek lenyelésével.

A cikk szerzője Pál Fanni
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!