Szabályozásokkal és kereskedelmi bojkottal lép fel több vezető gazdasági hatalom az erdőírtás ellen

2021. június 06. 11:42

A trópusi esőerdők közel 70 százaléka lett kitermelve, hogy teret nyerjenek a szarvasmarha-tenyésztéshez, illetve a szójabab és az olajpálma telepítéséhez, azonban ezek 2013 és 2019 között illegálisan történtek. Ezt mutatta be egy új tanulmány, melyben felhívják a figyelmet a globális erőfeszítések hatására a klímaváltozás elleni küzdelem során.

2021. június 06. 11:42
null

A pálmaolaj, a szója és a szarvasmarha állnak a háttérben 

A Thomson Reuters Foundation jelentése alapján, az illegális fakitermelés okozta az évenként átlagosan 4,5 millió hektárnyi erdő elvesztését Latin- Amerikában, Délkelet-Ázsiában és Afrikában. Ez a terület megfelel Dánia méretének. 

Ha nem lépünk sürgősen az illegális erdőirtás ellen, akkor semmi esélyünk nem marad legyőzni a klímaváltozást, a biodiverzitás elvesztését és a sürgető pandémiás helyzeteket, amivel az emberiségnek szembe kell néznie

– mondta Arthur Blundell, jelentés társszerzője és a Forest Trends tanácsadója. 

A szervezet jelenleg is olyan gazdasági eszközök kialakításán dolgozik, amivel meg tudja óvni az ökoszisztémát. 
Az indonéziai pálmaolaj kitermelés, illetve a Brazíliában folyó szója és marhatenyésztés voltak az illegális erdőirtás legfőbb okai, olvasható a jelentésben.  Továbbá a Hondurasban és Nyugat- Afrikában folyó kakaótermesztés, csokoládégyártás, valamint Argentínában a kukorica ugyanúgy okozói a fentebb említett cselekedeteknek. 

Indonéziában becslések szerint az erdők legalább 81 százalékát illegális módon tizedelték meg, hogy a helyükre olajpálmákat telepítsenek. A szójatermelő országokban, amilyen például Brazília is, körülbelül az ország 93 százaléka került átalakításra a termény termesztéséhez, azonban ezt szintén illegálisnak tekinthetjük.

A jelentés az illegális erdőirtást a nemzeti jogokkal szembemenő tevékenységként definiálja, így az ilyen cselekedeteket elkövető fakitermelők cégek elvesztették az engedélyeket, sőt adócsalás gyanújába is keveredtek. 

Ellátási kockázat és potenciális jogszabályok

Az USA, az EU és Nagy-Britannia környezetvédői és néhány jogszabály alkotója hangot adott egy olyan törvény létrehozásának, mellyel megállíthatnák az illegálisan kiirtott területeken termesztett áruk kereskedelmi forgalmazását. 

Brian Schatz, Hawaii demokratikus szenátora és Earl Blumenauer az Egyesült Államok oregoni kongresszusi képviselője terveket jelentettek be, miszerint betiltanák az USA-ba érkező illegálisan kiirtott területekről származó mezőgazdasági termények importálását. A megközelítést a 208-as Lacey Act-ra vezetik vissza, amiben megtiltották a vadon élő állatok, növények és a fa illegális kereskedelmét, ami megítélésük szerint eredményes volt. 

Szerintem az USA legtöbb fogyasztója egyetért azzal, hogy erkölcstelen, elavult és abszurd az efféle termékek jelenléte a szupermarketek polcain

– nyilatkozta Blumeanauer. 

Anglia hasonló intézkedéseket tervez

Legalább 41 százalékra becsülik a 2013 és 2019 közötti időszakban történt károsanyag-kibocsátás illegális erdőirtásból származó mennyiségét, a világ összes karbonkibocsátását figyelembe véve.

Az illegális erdőirtás egy fő indoka az erdők területi csökkenésének, emellett pedig hatalmas kockázatot jelent az ellátási láncban résztvevő vállalatok és a pénzügyi intézmények számára, melyek akaratlanul is illegálisan beszerzett árukat szállíthatnak vagy finanszírozhatnak

– mondta Justin Adams a Tropical Forest Alliance vezérigazgatója.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!