Poszt-Covid Skóciában: a gazdasági fellendülés rákapcsol

2021. június 15. 20:48

Egy új jelentés szerint Skócia gazdasága a jövő év első negyedévére visszatérhet a pandémiát megelőző szintre.

2021. június 15. 20:48
null

A KPMG elemzése szerint a skót GDP-t a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása, valamint a feldolgozóipar növekedése fogja javítani, mely a gazdasági fellendülés ütemének gyorsulásához vezethet.

A friss előrejelzése szerint 2021-ben a GDP 6,4 százalékkal nő, szemben a márciusi 5,5 százalékkal. A társaság 2022-re vonatkozó növekedési előrejelzéseit kissé lefelé módosította, a márciusi 5,8 százalékos előrejelzéshez képest 5,2 százalékra. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy miután Skócia 2022 elején visszanyerte a világjárvány előtti termelés szintjét, a szolgáltató cégektől következetesebb növekedés lesz elvárható.

A skót gazdaság két év alatt visszanyerheti a biztonságot nyújtó talajt

A zárolás enyhítésében a szünetre kényszerült vállalkozások megbízási támogatásokat kaptak, ami az idei évben bekövetkezett növekedésre hatást gyakorolt. A jelentésben az áll, hogy azok a vállalkozások, akik a világjárvány korai szakaszában a megnövekedett beruházások valamelyikében részesültek, emelték a GDP-t. Az olaj- és gázipari vállalkozások minden bizonnyal további növekedést fognak tapasztalni 2021-ben, a globális kereslet növekedés és az emelkedő olajárak eredményeként.

A jelentés azt is megjósolta, hogy a skót pénzügyi és üzleti szolgáltatók hosszú távon a nemzeti GDP növekedéshez fognak leginkább hozzájárulni. Ezt részben annak tulajdonították, hogy a Brexit, Londonhoz képest Skócia pénzügyi szolgáltató szektorára viszonylag mérsékeltebb hatást gyakorolt.

Catherine Burnet, a skót KPMG vezetője elmondta:

Legfrissebb elemzésünk azt mutatja, hogy Skócia gazdasági fellendülésének üteme a korlátozások enyhülésével gyorsul, miközben a két legfontosabb ágazatunk – a feldolgozóipar, valamint az olaj és a gáz – teljesítménye tovább lendít bennünket.

„Az, hogy milyen gyorsan haladunk a skót kormány ütemtervében a korlátozások kivezetéséből a nyári időszakba, hatással lehet az előrejelzéseinkre, de még mindig hihetetlenül biztató, hogy a GDP növekedése a következő év elejére visszatérhet a pandémiát megelőző szintre.”

A pozitív előrejelzés ellenére, a KPMG úgy gondolja, hogy Skócia GDP-növekedése 2021-ben és 2022-ben kissé elmarad az Egyesült Királyságétól. Az Egyesült Királyság GDP-je 2021-ben 6,6 százalékkal, 2022-ben pedig 5,4 százalékkal fog növekedni az előrejelzés szerint. A skót vállalkozások ugyanazokkal a potenciális kihívásokkal néznek szembe, mint az Egyesült Királyságban működő vállalkozások.

A jelentés felhívja a figyelmet, hogy az állami támogatási programok visszavonásával az üzleti fizetésképtelenségben növekedés lesz tapasztalható. Catherine Burnet azonban elmondta, hogy tisztában vannak vele, hogy néhány szektort erősebben érintett a pandémia, mint másokat, például az idegenforgalmat, a vendéglátást és a kiskereskedelmet.

„A kormány támogatási időszakának vége egybeeshet az ezen ágazatok iránti kereslet fellendülésével. Még mindig egy meredek domb előtt állunk, amelyet meg kell mászni, hogy a Covid-19 által okozott problémák leküzdésre kerüljenek. A kihívásokkal teli környezet, mint például az emelkedő költségnyomás, lassíthatják Skócia gazdasági fellendülését.”

A jelentés azt bizonyítja, hogy a gazdaság még nem áll biztos lábakon, de jó úton járnak, hogy mihamarabb a végére érjenek.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!