Önt frusztrálná, ha az éttermek menüjén látná az ételek kalóriatartalmát?

2021. június 06. 17:31

Az Egyesült Királyságban kötelezően bevezetnék a vendéglátóegységek számára, hogy étlapjaikon feltüntessék a kalória értéket. A felvetés nagy visszhangot váltott ki. Sokak szerint ez negatívan befolyásolhatná a testkép és étkezési zavarokkal küzdőket.

2021. június 06. 17:31
null

Május elején Erzsébet királynő egy beszédében bejelentette, hogy a kormány szorgalmazná a kalóriaszám szerepeltetését az éttermek, kávézók és kocsmák étlapján. A lépés célja, hogy ösztönözze a brit lakosságot az egészségesebb ételek és a tudatosabb fogyasztás felé, ezzel csökkentve a népbetegségnek számító, elhízás arányát. 

A terv az elhízás mértékének csökkentését tűzte ki célul, de az evészavarral küzdők szerint a döntés negatív hatással lehet rájuk.

Az étkezési zavarok egy gyűjtőfogalom, melybe minden táplálkozással kapcsolatos meghatározás beletartozik, mint az anorexia vagy a bulimia, de akár a kényszeres evés is. 

A kalóriák hozzáadása a menükhöz könnyen kontraproduktívvá válhat.  A döntés ellen jótékonysági szervezetek, aggódó szülők és magánemberek emelték fel hangjukat, hogy az negatívan befolyásolhatja az étkezési zavarokkal küzdő emberek gyógyulását.

A Beat, étkezési zavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezet 1118 olyan személyt kérdezett meg a döntéssel kapcsolatban, akiknek vagy hozzátartozójuknak van, vagy volt már étkezési zavara. A megkérdezettek 93 százalék szerint, a lépés negatív vagy nagyon negatív hatással lesz rájuk. A válaszadók 89 százaléka egyértelműen nem támogatja a tervet. 

Ez sok embert érint, és ahelyett, hogy segítene, csak tovább súlyosbítja a mentális egészségi válságot

– mondta egy válaszadó. 

A Szervezet segélyvonalán az elmúlt évben 195 százalékkal nőtt a megkeresések száma, mely új és visszaeső klienseket egyaránt jelent. 

Tom Quinn, a Beat igazgatója szerint a kormánynak a tervet holisztikusan kell átgondolnia és ehhez mérten döntést hoznia. Véleménye szerint érdemes volna meghallgatni a szakembereket, az egészségügyi dolgozókat és fontos számba venni azokat is, akik étkezési vagy testkép zavarokkal élnek. 

A bejelentés, miszerint a kalóriamegjelölés támogatottságot kapott a kormánytól, rengeteg olyan ember számára, akit támogatunk lesújtó volt, több százan fordultak hozzánk, melyben aggodalmuknak adtak hangot

– mondta a Beat igazgatója.

A szervezet úgy véli, hogy a kalóriamegjelölés hatékonysága megkérdőjelezhető az elhízás megakadályozásában, hiszen egyelőre nincsenek erre vonatkozó adatok. Az azonban a megkérdezettek válaszai alapján egyértelműsíthető, hogy az étkezési zavarokkal küzdők számára ez hatalmas károkat okozna. 

Egy tavaly napvilágot látott tanulmány szerint, melyet a Glasgow-i Egyetem kutatói készítettek, az elhízás halálozási aránya már magasabb, mint a dohányzásé. A kutatás 200 ezer felnőtt egészségügyi adatait vizsgálta, az elemzés szerint 2003 és 2017 között az elhízás miatt bekövetkezett halálozás aránya 17,9 százalékról 23,1 százalékra nőtt. A kormányon erős a nyomás, hogy az egyre növekvő számokat megállítsák, ugyanakkor nem mehetnek el a társadalom mentális egészségen lenyomatott hagyott COVID-19 okozta károk mellett. Egyelőre arról nincs hír, hogy a brit kormány visszavonta volna a tervet, vagy a döntésbe bevonná a szakembereket. 

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2021. június 07. 15:41
Nem, nem zavarna. Sőt, ajánlatosnak tartanám. Ezzel egyébként a mi kicsi országunkban a mindent nem evő zöldeknek kellene előrukkolniuk, mert elsősorban ők az egészségtelen táplálkozás elleni harc legfőbb képviselői. :-))))))))))))))))
bela barva
2021. június 07. 13:49
igen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!