Megszületett az adatvédelmi megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió között

2021. június 29. 22:14

Az Európai Unió június 28-án elismerte Nagy-Britannia adatvédelmi szabályait, mivel azok megegyeznek az Unió adatkezelési szabályozásával. Ez a fontos lépés lehetővé teszi az Egyesült Királyság és az EU közötti zavartalan adatforgalmat a Brexit után is.

2021. június 29. 22:14
null

Az Uniós állampolgárok adataira is úgy vigyáznak, mint a sajátjukra

Az Európai Bizottság szerint a döntés azt is jelenti, hogy az uniós állampolgárok személyes adatai biztonságban vannak, és felelősen, körültekintően kezelik azokat. A vállalkozások aggódtak a megállapodás hiánya miatt, mert ez a bizonytalanság veszélyeztette a dollármilliárdos értékű elektronikus kereskedelmet. 

Már sürgető volt az adatvédelmi megállapodás

Bár még tavaly decemberben megszületett a megállapodás a Brexit utáni kereskedelem feltételeiről, ám ez nem tartalmazta az EU és az Egyesült Királyság közötti adatvédelemre vonatkozó szabályozást. Csak egy hat hónapos, átmeneti megoldást alkalmaztak a határokon átnyúló adatok áramlásának fenntartására. 

A bizottság most két „megfeleltethetőségi” határozatot fogadott el. Az egyik elismeri, hogy az Egyesült Királyság adatvédelmi szabályai összhangban vannak és egyenértékűek az Unió vonatkozó rendelkezéseivel, beleértve az Általános Adatvédelmi Rendeletet, valamint a 2018-ban bevezetett szigorú adatvédelmi reformokat. A másik határozat egy régebbi – a bűncselekményekhez kapcsolódó adatok feldolgozását szabályozza – törvényt adoptál. 

A megállapodás nem örök érvényű, és nem is rugalmas

Az EU most először alkalmaz egy úgynevezett „megszüntetési záradékot”, melynek értelmében a mostani megállapodás négy évig marad hatályban, ezután érvényét veszíti. Illetve ha ebben az időszakban az Egyesült Királyság olyan mértékben megváltoztatná az adatvédelmi szabályozását, hogy az jelentősen eltérne az Unió szabványoktól, akkor a bizottság beavatkozhat, és akár fel is bonthatja a megállapodást. 

A bizottság óvatos, a britek elégedettek

Véra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szerint, bár Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból, de a személyes adatok védelmének jogi rendszere ma olyan, mint korábban volt. Ugyanakkor hozzátette, hogy nagyon figyelmesen meghallgatták a parlament, a tagállamok és az Európai Adatvédelmi Testület véleményét és aggályait, különös tekintettel az Egyesült Királyság adatvédelmi keretrendszerének jövőbeni lehetséges változásaira és eltéréseire. 

Oliver Dowden, Nagy-Britannia digitális külügyminisztere úgy véli, hogy a több mint egy évig tartó konstruktív tárgyalások után helyes, hogy az Európai Unió hivatalosan is elismerte az Egyesült Királyság magas adatvédelmi normáit. Dowden szerint a megállapodás kedvező hír a vállalkozások számára is, ugyanakkor segíti a bűnüldöző hatóságokat a munkájukban és biztosítja a folyamatos együttműködést az EU és Nagy-Britannia között. 

Nem szabad megállni az EU határainál

A brit kormány bejelentette, hogy ezután további kereskedelmi és adatvédelmi megállapodásokat tervez más országokkal is. Julian David, a techUK ipari csoport vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Királyságnak most meg kell valósítania azokat a fejlesztéseket a saját nemzetközi adatátviteli rendszerében, ami lehetővé teszi, hogy a brit vállalatok ne csak az Európai Unióval és az ott működő cégekkel bonyolíthassanak adatforgalmat, hanem az egész világon minden országgal biztosított legyen számukra ez a lehetőség. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!