Leállás és fellendülés: hogyan aktivizálható a globális gazdaság?

2021. június 15. 20:57

A világ egyre inkább kezd kilábalni a COVID-19 járványból; mindenhonnan enyhítésekről, újranyitásokról hallani. Mivel korábban még soha nem tapasztalt helyzettel álltak szemben a kormányok, ezért a vírus utáni élet alakulása is mindenki számára ismeretlen fejezet. De hogyan lehet ilyen bizonytalan időkben az országok gazdasági aktivitását visszaállítani?

2021. június 15. 20:57
null

A Világgazdasági Fórum Új Gazdaság és Társadalom elnevezésű platformja lehetővé teszi a világ vezető vállalatai számára, hogy más érdekelt szervezetekkel együttműködve előmozdítsák a versenyképesség új megközelítését a negyedik ipari forradalomban (4IR). Az említett platform keretein belül kiemelkedő gondolatvezéreket hoztak össze, annak érdekében, hogy hat olyan területet határozzanak meg a globális gazdasági fellendülés kialakításában, amelyek világszerte, a társadalom minden tagja számára előnyösek lehetnek.

Fiskális és monetáris politika

A járvány okozta hirtelen leállás számos fiskális és monetáris támogatást követelt meg, mint például az adórendszerek megváltozása vagy a leépítések miatt elbocsátott munkavállalók számára létrehozott új programok bevezetése.
Azonban a fellendülés érdekében a kormányoknak arra kell törekedniük, hogy az emberek oktatásába fektessenek be, mert így van esély egy rugalmasabb, befogadóbb és fenntarthatóbb gazdasági rendszer kiépítésének, strukturális reformok segítségével. 

Munkahelyek és bérek

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy elsősorban a fiatalokat és a kisebbségi csoportokat kell ösztönözni a munkavállalásra minőségi munkalehetőségekkel és munkakörülményekkel, valamint tisztességes bérekkel és a minimálbér megemelésével.
Oktatás és készségek

A járvány miatt az oktatási intézmények átálltak az online működésre, ami azonban több millió gyermek helyzetét ellehetetlenítette, mivel nem rendelkeztek sem digitális műveltséggel, sem pedig a szükséges eszközökkel (internet, számítógép) ahhoz, hogy részt vegyenek az online órákon. 

Ezért a jövőben arra van szükség, hogy az új gazdaság kiépítéséhez szükséges készségeket már az iskolában el tudják sajátítani a tanulók, ehhez pedig az oktatók és a munkáltatók közötti együttműködést kell erősíteni. Így lehetővé teszik az oktatók számára, hogy a foglalkoztatás szempontjából releváns készségeket megcélozva alakítsák ki az új tanterveket.

Méltányosság és társadalmi igazságszolgáltatás

A vállalatok szerepe a pozitív társadalmi reformok támogatásában kulcsfontosságú. A kormányok új szabványok meghatározásával, a vállalkozások felelősségre vonásával és példamutatással segíthetik a vállalkozások szerepének erősítését az új gazdaság megszervezésében. Új jogszabályok bevezetésével pedig a megkülönböztetés minden formája betiltható lehet.

Új piacok

A szakértők számos javaslatot tesznek a tanulmányban az új piacok létrehozását illetően. A kiajánlott stratégiák mélyreható és széleskörű átalakulást vonnak maguk után mind az állami, mind a magánszektor szereplői számára, valamint a köztük fennálló kapcsolat tekintetében is. Az állami és magánszféra közötti partnerség elengedhetetlen a hatékony gazdasági átalakulás érdekében.

Határkockázatok

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás új lehetőségeket nyitnak meg, ezáltal új kockázatokat is jelentenek. Az űrkutatás, a mérnöki megoldások, a közösségi hálózatok és a genetikai fejlesztések olyan területek a szakemberek szerint, ahol az emberek határkockázatokkal találkozhatnak. A kockázatok ezeken a területeken ismeretlen valószínűséggel vagy hatással rendelkeznek, ezért az új technológiákat szabályozni kell, hogy elkerüljék a lehetséges károkat, valamint szükséges a kormányok és a magánszektor együttműködése.

A COVID-19 járvány egyedisége, hogy a világon minden ember életére hatással van. Ezért, amikor visszaállásról és újraindulásról van szó, mindenkinek kötelessége, hogy részt vegyen a gazdaság talpra állításában, a fenntartható fejlődés és egy élhetőbb világ megteremtésének érdekében.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!