A közgazdászok már a brüsszeli konszenzus koráról beszélnek

2021. június 17. 08:04

Azt illetően még bizonytalanok a szakértők, hogy hosszútávon is velünk marad-e a közös uniós hitelfelvétel, viszont a globális minimumadó tervét egyöntetűen üdvözölték.

2021. június 17. 08:04
null
Admin

Június első hétvégéjén immár 16. alkalommal rendezték meg a trentói közgazdasági fesztivált Észak-Olaszországban. A program idén igazán nemzetközi jelleget öltött, hiszen a világ legnevesebb közgazdászainak színe-java képviseltette magát – köztük nem mellesleg 5 közgazdasági Nobel-díjas tudós is. Mint az esemény leírásában írják, a COVID-19 radikális kihívás elé állította azt a gazdasági, szociális, politikai és kulturális keretrendszert, amiben mindannyian élünk. Ebben az új környezetben az államok által bevezetett szabályok és korlátozó intézkedések mindenki életére kihatással voltak, hiszen a legapróbb részletekig szabályozták azt. Éppen ezért lett a fesztivál témája: „Az állam visszatér. Vállalatok, közösségek és intézmények.” A legizgalmasabb előadásokról és a sztárközgazdászok véleményéről a Makronómon is beszámolunk: kövesse velünk az úttörő gondolatokat a következő napokban!

A legizgalmasabb előadásokról és a sztárközgazdászok véleményéről a Makronómon is beszámolunk: kövesse velünk az úttörő gondolatokat a következő napokban!

Lucrezia Reichlin, a London Business School közgazdászprofesszora és Luis Garicano közgazdász, az Európai Parlament képviselője (Renew Europe) Giovanna Pancherivel, az olasz Sky TG24 hírcsatorna tudósítójával beszélgettek. A beszélgetés témájához hűen – A brüsszeli konszenzus: a poszt-COVID kapitalizmus felé Európában – a kutatók rögtön a közepébe vágtak a dolgoknak, s az Európai Bizottság 2021-es gazdasági előrejelzéseit tárgyalták meg. Reichlin elmondta, hogy szerinte a májusi becslés túl pesszmista volt, s az akkori 4,3 százalékos GDP-növekedési előrejelzésnél magasabb is elképzelhető az Európai Unióban.

Garicano szerint optimizmusra ad okot, hogy „teljes sebességgel pörög a vakcináció”, ugyanakkor problémaként említette, hogy

a járvány felerősítette az EU-ban már korábban is fennálló észak-dél kettősséget.

A közgazdász-politikus szerint így az a fő kérdés az uniós helyreállítási terv kapcsán, hogy ez mennyiben tudja majd korrigálni az eddigi széttartó fejlődést. Az optimizmusra itt is lehet ok, hiszen a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz forrásaiból azok az államok részesülhetnek majd nagyobb arányban, melyek az EU többi országához képest lemaradásban vannak.

„A szabályok helyett standardokra van szükség” – mondta Reichlin, amikor a Stabilitási és növekedési paktum lehetséges reformjáról kérdezték. A közgazdászprofesszor úgy véli,

már idejétmúlt a 60 százalékos GDP-arányos államadóssági limit,

s sokkal jobb lenne, ha az egyes országok gazdaságainak sajátosságait figyelembe véve lehetne kialakítani a fenntartható növekedési pályákat a tagállamok körében.

Az integráció csúcsa vagy egy új fejezet kezdete a közös uniós hitelfelvétel?

Az európai parlamenti képviselő leszögezte: egy vagy két évvel ezelőtt senki nem gondolta volna Brüsszelben, hogy ilyen korán eljut majd a közösség a közös hitelfelvételhez. Azzal kapcsolatban, hogy ez akár azt is jelentheti, hogy mostantól állandósul, hogy a tagállamok közösen adósodnak el, Garicano úgy fogalmazott, „ez elképzelhető, de egy hatalmas kísérlet kellős közepén vagyunk”. A képviselő szerint

azon áll vagy bukik a közös hitelfelvétel sikere, hogy azok az országok, akik ennek a legnagyobb haszonélvezői lehetek – például Olaszország és Spanyolország –, hogyan költik majd el a nekik jutó pénzeket.

Fotó: Festival dell'Economia di Trento
Fotó: Festival dell'Economia di Trento

Reichlin hasonlóan bizonytalan volt a hiteleszköz állandósulását illetően. A közgazdász utalt rá, hogy egyes országok még mindig kifejezetten szkeptikusan viszonyulnak a közös hitelfelvételhez, a folytatáshoz viszont egy széleskörű konszenzusra volna szükség.

A globális minimumadót üdvözölték a résztvevők

„Ez egy hatalmas fejlődés” – fejtette ki véleményét a G7-ek 15 százalékos minimum-társaságiadó tervéről Garicano. A legnagyobb techcégek ugyanis eddig volt, hogy 0 százalékos adót fizettek, ha például Írországba, vagy a Bahamákra voltak bejelentve, de egy globális minimum bevezetésével véget lehet vetni ennek a gyakorlatnak. A képviselő arra is kitért, hogy

bár sokan keveslik a 15 százalékos minimumot, ez így is drasztikus változás lesz az eddigiekhez képest.

Reichlin szintén támogatását fejezte ki a minimumadót illetően.

Címlap: Festival dell'Economia di Trento

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZXX
2021. június 18. 16:41
Mással akarják elvégeztetni a munkát. Ha akár az EU, akár az USA nem szetetné, hogy a nála honos cége ne alacsony adókulcsot alkalmazó országba települjön, miért nem hoz erre törvényt? Miért azt akarja elérni, hogy az alacsony adókulcsot alkalmazó ország emelje meg a saját adóját?
Európai téridő
2021. június 18. 16:40
Sok EU-tagország "égi mannaként", "tűkön ülve" várja, hogy ez a lovetta már a "bankszámlájukra" kerüljön.
olajfa1
2021. június 18. 15:29
szerintem is Luxemburg meg Svájc fogja ezt leginkább megfúrni...
patópál
2021. június 18. 15:29
A globális minimumadó egy jó nagy baromság. Az adóparadicsomok úgysem fognak csatlakozni, cserébe a nyugati gazdaságok jól megszopatják magukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!