Voltak idők, amikor nem is tudták, mi az a munkanélküliség: a koronajárvány után is így lesz?

2021. június 23. 15:18

Sokáig azt gondolták, hogy a munkanélküliség bizonyos szintje a kapitalista berendezkedés velejárója, Mario Seccareccia szerint viszont a válság után épp itt lenne az ideje újragondolni az eddigi paradigmát.

2021. június 23. 15:18
null
Admin

Mario Seccareccia, az Ottawai Egyetem közgazdászprofesszora az Institute for New Economic Thinking oldalának nyilatkozva beszélt a munkanélküliséggel kapcsolatos történelmi tapasztalatokról, s hogy miért lehet a mostani egy egyedülálló lehetőség a teljes foglalkoztatottság elérésére.

Nem mindig létezett munkanélküliség

A munkanélküliség, mint társadalmi jelenség, közel sem bír olyan mély történelmi gyökerekkel, mint azt sokan gondolnák.

A mezőgazdasággal foglalkozó közösségekben elképzelhetetlen volt, hogy egészséges ember hosszútávon ne dolgozzon valamit: ha falusi iparosok közt nem talált a munkát, akkor a mezőkön segített be, és fordítva – ez akkoriban annyira bele volt ivódva a társadalom szöveteibe, hogy még a klasszikus közgazdaságtan nagyjai – mint Adam Smith vagy David Ricardo – sem számoltak a mai értelemben vett munkanélküliséggel. Az ipari forradalom azonban ebben is változást hozott.

Ahogy egyre inkább eltávolodott egymástól a mezőgazdasági és az ipari termelés, úgy egyre többen tapasztalták meg, hogy milyen, ha ők tudnának, s akarnának is dolgozni, de erre egyszerűen nincsen lehetőségük. A 19. század második felére pedig ez a jelenség már általánossá vált. Arra Marx mutatott rá, hogy mindez nem egy hiba, hanem a kapitalizmus magába kódolt velejárója – ennek ellenére a főáramű közgazdászok sokáig hitték azt, hogy a szabad piac majd valahogyan megoldja a munkanélküliség kérdését. Ez nem így lett, melyre Seccareccia szerint a nagy gazdasági világválság szolgáltat egyértelmű példát.

A válság, majd a második világháború és a kommunisták előretörése általános ijedtséget hozozz magával, így az akkori kormányok inkább elkezdtek a tőkések érdekei ellen dolgozni, s a keynesi elvek mentén beruházásokkal ösztönözni a foglalkoztatottságot. Ezzel párhuzamosan a szociális védőhálókat is kialakították, a teljes foglalkoztatottság ideája pedig egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Aztán jöttek a neoklasszikus közgazdászok.

Friedmanék lebeszelték a világot a teljes foglalkoztatottságról

Seccareccia rámutatott, hogy a 20. század közepén

a neoklasszikus közgazdászok, mint Milton Friedman, elkezdték ellenezni a teljes foglalkoztatottságot.

Érvelésük szerint ugyanis a munkanélküliség visszaszorítása a természetesnek tartott szint alá, inflációhoz vezetne. Ez természetesen nem volt alap nélküli okfejtés, hiszen a vietnámi háború és az olajválság idején pontosan olyan folyamatok játszódtak le az amerikai társadalomban, mint amilyeneket Friedman előrejelzett. Ennek nyomán pedig a legtöbb ország hosszú időre a fiókba dugta a teljes foglalkoztatottság tervét, mivel bizonyítva látták, hogy az nem lenne fenntartható módon megvalósítható.

A kanadai professzor azonban úgy gondolja, hogy mára már megdőltek a friedmani elvek. Ezt azzal támasztja alá, hogy

a 2008-as pénzügyi válságot megelező két évtizedben csökkent a munkanélküliség, ezzel párhuzamosan azonban nem nőtt az infláció.

Ezt azonban Seccareccia szerint az akkori döntéshozók nem ismerték fel időben, és túl hamar léptek a fékre, és hagyták abba az állami költekezést az elszabaduló államadósságtól tartva. Így pedig kilőtt a munkanélküliség, mellyel egy évtizeden keresztül küzdött a világ.

A járvány új helyzetet teremtett

Ahogy egyre több ország látja már maga előtt a járványból kivezető utat, úgy nyílik újra a gazdaság. Az újranyíló üzemeknek pedig munkaerőre van szüksége – most azonban az a jelenség állt elő, hogy egyszerűen nem találnak a cégek elég munkaerőt. Ezért sokan a kiterjedt szociális védőhálót okolják, Seccareccia szerint azonban az igazi problémát az egyszerűen rossz munkahelyek jelentik, s egyáltalán nem baj, ha a munkaerőhiányra béremeléssel reagálnak a cégek.

„Amikor a munkáltatók félnek tőle, hogy az emberek kilépnek, akkor tudni lehet, hogy közel járunk a teljes foglalkoztatottsághoz” – fejtette ki a kanadai professzor. „A döntésgozóknak meg kell értenie, hogy a COVID akár egy olyan lehetőséget is teremthet számunkra, melyet a második világháború óta nem láttunk.

– zárta gondolatait.

Címlap: ineteconomics.org

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. június 25. 18:55
"Voltak idők, amikor nem is tudták, mi az a munkanélküliség: a koronajárvány után is így lesz?" Remélem, hogy nem! A kommunizmusnál rosszabb nincsen. A teljes foglalkoztatottságot úgy lehet elérni, ha tömegek vannak kivonva a gazdaságból. Sorkatonaság, felsőoktatás, "főállású anyák", hatalmas állami bürokrácia, stb. Valamint a hasznos munkát sem hatékonyan végzik a gazdaságban, hanem sokan és lassan, így kevés fizetésért.
MayorAnna
2021. június 24. 20:04
Föntiek csak megerősítik gyanúmat, miszrt a közgazdaság "tudomány" semmivel nem különb sarlatánság, mint a pszichológia "tudomány". Lásd még: a tej hasznos / a tej káros...
Gullwing
2021. június 24. 18:31
Húha, azért amikor a" falusi iparosok közt nem talált a munkát, akkor a mezőkön segített be, és fordítva" időkben a technika színvonala a béka segge alatt volt a mezőgazdaságban , és az iparban is. Ma már minden szakterület specializált tudást igényel, nincs az emberek birtokában olyan tudás ami ezt áthidalja. Azért egy lovat elhajtani vagy egy traktort vezetni nem úgyanaz. Az iparról már ne is beszéljünk. Egy szerszámgép bekapcsolása is komoly feladat elé állítja azt aki nem ért hozzá, és az üzemeltetés már szóba sem került.
még fokozza
2021. június 24. 17:28
Valójában így van. De megjegyezném, hogy a cigányok csak közmunkára alkalmasak. Jelenleg ennél nincs jobb. A Fidesz egyetlen pozitívuma talán, hogy ezt felismerte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!