Kanada arra kényszerítené a techcégeket, hogy a hazai előadókat részesítsék előnyben

2021. június 04. 09:45

Kanada megvédené a hazai előadókat a globális techcégekkel szemben.

2021. június 04. 09:45
null
Takács Zsolt

Kanada arra akarja kényszeríteni a Youtube-ot, a TikTokot és más streaming szolgáltatókat, hogy az az ország művészei nagyobb számban jelenjenek meg a platformokon. Digitális jogi szakértők és korábbi kormánytisztviselők szerint

ez lehet a legdurvább intézkedés, amit nyugati ország eddig meglépett az internet szabályozásával kapcsolatban.

Az új szabályozás annak a tervnek a része, amely szerint a kanadai kormány arra akarja rávenni az óriási techcégeket, hogy nagyobb mértékben járuljanak hozzá az ország gazdaságához.

Kanada 2022-től digitális szolgáltatási adót fog kivetni függetlenül attól, hogy az OECD tagjai között milyen globális megállapodás alakul ki a techcégek adózásáról.

Ezenfelül a kanadai kormány el akarja érni, hogy a digitális platformok kompenzálják a tartalmak készítőit, illetve egy új szabályozót is szeretnének a gyűlöletbeszéd és más káros tevékenységek megelőzésére.

Tyler Cowen, a George Mason Egyetem professzora szerint a döntéshozók arra kérik a techcégeket, hogy igazítsanak az algoritmusokon, hogy előtérbe kerüljenek a hazai tartalmak. A szakértő szerint a techóriások ezt talán valamennyire meg is teszik, de a kultúrafogyasztás valószínűleg alig változik, így végül mindkét fél elégedett lehet.

Kritikusok egyébként a szólásszabadságot ért támadásként értékelik, hogy a liberális kanadai kormány több kanadai tartalmat szeretne látni a közösségi médiában.

(Borítókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács József
2021. június 04. 13:56
Bryan Adams non-stop (Everything I Do) I Do It For You
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!