Hogyan fejleszthető a fenntartható turizmus Európában?

2021. június 28. 13:35

Az utazásszervezők is a fenntarthatóság irányába mozdulnak.

2021. június 28. 13:35
null

Az Intrepid Travel, akik kiscsoportos utazásokra specializálódtak, új fenntartható utazási élményeket kínálnak Európa szerte. Az utaztatások szem előtt tartják a helyi közösségeket, sőt azok javát szolgálják. 

Ennek megvalósításához pedig kizárólagos együttműködést kötöttek a MEET Network Association-nel. A vállalat az ökoturisztikában érdekelt, a védett területek és a turizmus együtt élhetőségét keresi és támogatja. Az Intrepid számára kulcsfontosságú az innovatív, új közösségi alapú utazási élmények kialakítása. A túrák nem titkolt célja egy új utazói attitűd kialakítása, amely során a résztvevők elkerülik a túlhasznált területeket, miközben a helyi látványosságokból, kultúrából ugyanúgy megkapják, amiért érkeztek. Az utazók a jól ismert célpontok egy hitelesebb és érintetlenebb oldalával ismerkedhetnek meg. 

A globális utazásszervező a MEET Network-kel, a mediterrán parkok szövetségével lépett kapcsolatba, amelyet a Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület (IUCN-Med) alapított, és amely a Földközi-tenger védett területeivel együttműködve olyan ökoturisztikai termékeket hoz létre, amelyek támogatják a természetvédelmi erőfeszítéseket, valamint előnyökkel járnak a helyi közösségek számára. Mindezt a MEET robusztus fenntarthatósági normáin keresztül ellenőrizve. Az Intrepid a MEET tapasztalatait két új körútjára igazította elsőkörben, Horvátország és Kréta kevésbé látogatott régiói köré, amelynek során az elkövetkező néhány hónapban még több ember találkozhat Európával és a Földközi-tengerrel.

Nagyon örülünk, hogy együtt dolgozhatunk a MEET Network-lel annak érdekében, hogy ezeket a fantasztikus élményeket eljuttassuk utazóinkhoz

– mondta Zina Bencheikh, az Intrepid Travel ügyvezető igazgatója. 

Hozzátette: „Ez a projekt olyan területekre vonzza a látogatókat, amelyek a szokásos turistautaktól távol esnek, védik a kulturális örökségüket és megőrzik ökoszisztémájukat. Ezek valóban hiteles és egyedülálló tapasztalatok az utazóink számára, miközben bizonyítékul szolgálnak, hogy az idegenforgalomban biztonságos erő van a jövőben is.”

A partnerség célja, hogy az Intrepid felelősségteljes vállalattá váljon, aminek része, hogy az utazásban résztvevők élményei pozitív hatással legyenek a helyi közösségekre. Az együttműködés a Meet munkáját is előremozdítja, hiszen ezzel egy új közösség számára nyitja meg az utat, továbbá bemutathatják a nemzeti és mediterrán parkok, valamint rezervátumok felbecsülhetetlen értékeit.

Az Intrepid két új útja, amely a MEET élményeit is tartalmazza, a következők:

Horvátország; Sibenik és a Kornati-szigetek: Az ötnapos, személyenként 1200 dollárba (nagyjából 354 ezer forint) kerülő program 2021. augusztus 14-én indul. Az utazók felfedezik Sibenik kevésbé látogatott történelmi városrészét, ahol egy helyi idegenvezető megmutatja számukra a város eldugott kincseit, felfedezik az óváros kanyargós macskaköves utcáit, meglátogatják azokat a kreatív kézműveseket és művészeket, akik a város szövetét erősen alkotják. A helyi idegenvezető ezután egy csendes, eldugott, kevésbé ismert helyre viszi az utazókat, hogy megtapasztalják a marendát, a reggelit és ebédet tartalmazó étkezést. 
Az utazáson résztvevők Sibenik kultúrájával átitatott jelenét és történelmiségét tapasztalhatják meg a helyiek szemüvegén keresztül. Ezt követően egy privát hajóval indulnak a Kornati-szigeteki kirándulásra, ahol az ebédet egy helyi család biztosítja. Az autentikus élmények sorát az olívaolaj-kóstolóval egybekötött olíva-termelésről szóló bemutató koronázza meg, mely Dalmáciában hosszú múltra tekint vissza. Lehetőség van Murter szigetén kerékpáros túrán részt venni, különösen Betina faluban. Az aprócska falu nagy hagyományokkal rendelkezik a fa hajógyártás tekintetében, amíg itt vannak, a vendégek ellátogatnak a Betina Fahajóépítő Múzeumba, hogy megismerjék az ipar történelmét és annak a helyre gyakorolt hatásait. 

Kréta legfontosabb eseményei: Ez a hétnapos program, amelynek ára 1525 dollár (nagyjából 450 ezer forint), 2021. augusztus 14-én indul. Ezen a túrán a vendégek ellátogatnak Kréta, a turisták számára kevésbé ismert részeire, hogy megtapasztalják az igazi falusi élet szépségeit. Miután megtekintik Iráklio nevezetességeit és a híres Knossos régészeti lelőhelyet, érdemes meglátogatni Chora Sfakion apró tengerparti városát és Anopolis történelmi faluját. Aradaina egy szurdok szélén található, mely drámai események történetének lenyomatait viseli magán. További látványosságok közé tartoznak a bájos falvak, Sougia és Agios Ioannis, amelyek a Fehér-hegység lábánál fekszenek. A vendégek megismerhetik a sziget történetét és szokásait, megkóstolhatják a helyi gasztronómia kiválóságait, mindezt hagyományos élő zene kíséretében.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!