Hamarosan digitális személyi igazolvánnyal azonosíthatják magukat a kanadaiak

2021. június 15. 21:31

Mivel a gazdaság Kanadában is újraindulni látszik, a biztonság és adatok védelmének garantálása elengedhetetlenné vált.

2021. június 15. 21:31
null

Az oltási igazolvány jelenleg a gazdasági fellendülés felgyorsításának fő eszközeként szolgálhat.
Kanada adatvédelmi biztosai elmondták:

Az adatvédelemnek prioritást kell élveznie, mivel a kormány és a vállalkozások a Covid-19 vakcina útleveleket tekintik a normális élethez való visszatérés kulcsának, így az igazolványok mögött állók személyazonosságát mindenképp meg kell védeni. 

Az adatok megfelelő védelme érdekében azok minimalizálására van szükség, ezért a biztonságos és zökkenőmentes áttéréshez elengedhetetlen, hogy a digitális igazolványok csak a felhasználó személyazonosságának igazolásához szükséges információkat és a tranzakciók teljesítéséhez szükséges adatokat ossza meg.

Éppen ezért játszik kulcsfontosságú szerepet a DIACC, Digital ID and Authentication Council of Canada, ahol 10 éven keresztül dolgoztak egy megbízható, digitális személyazonosító szektor felállításán. A digitális személyazonosság ökoszisztémájának megvalósítása lehetővé teszi Kanada számára, hogy a digitális gazdaság olyan előnyeit élvezhessék, mint a digitális védőoltás igazolások bevezetése, kormányzati juttatások igénybevétele, a bevándorlási státusz frissítése vagy a munkaerőpiacra való ki- és belépés digitális követése.

Fontos megjegyezni, hogy a digitális igazolvány nem a megfigyelésről, online tevékenységek követéséről vagy adatok gyűjtéséről szól, hanem arról, hogy a lakosok biztonságosan oszthassák meg a tranzakciókhoz szükséges hitelesítő adatokat.

Ha a digitális személyazonosítás a megfelelő módon kerül megvalósításra, az oltást igazoló dokumentum lehetővé tenné a kanadaiak számára, hogy biztonságosan igazolhassák személyazonosságukat és bármikor rendelkezésükre álljanak a szükséges adatok anélkül, hogy más egészségügyi adat napvilágra kerülne.

Már itthon is elérhetővé vált a védettségi igazolvány digitális változata, melyet applikáció formájában – Androidon EESZT alkalmazás, iOS operációs rendszeren pedig EESZT Lakossagi néven – tudunk letölteni és az ott található QR kóddal igazolhatjuk, hogy már rendelkezünk legalább egy oltással. Az alkalmazás megkönnyíti a szolgáltatók dolgát, de nekünk is hasznos lehet, ha esetleg otthon felejtettük kártyánkat vagy valamilyen okból kifolyólag még nem érkezett meg.

A cikk szerzője Pál Fanni.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mdave88
2021. június 18. 13:21
Aztán jön majd a szociális pontrendszer ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!