Futurisztikus éjjellátó szemüvegekkel bővül az amerikai hadsereg fegyvertára

2021. június 10. 21:50

Miközben az Egyesült Államok és Kína között egyre fokozódik a feszültség, az amerikai hadsereg folyamatosan modernizálja katonai erejét. A legújabb technológia, melyet bevetnek, egy fejlett éjjellátó szemüveg lesz.

2021. június 10. 21:50
null

Az amerikai hadsereg évek óta tartó törekvése, hogy folyamatosan korszerűsítse, modernizálja a hadsereg által használt eszközöket, így került sor most az éjjellátó szemüvegek legújabb generációjának beszerzésére is. A szemüvegen keresztül videojáték-szerűen lehet látni a sötétben, így biztosítsák a katonák jobb távolság- és mélyérzékelését.

A sisakra szerelt védőszemüveg, amely hőérzékelővel és kiterjesztett valóság elemekkel is el van látva, olyan technológiát használ, amivel eddig okostelefonokban és játékrendszerekben találkozhattunk. A katonai fegyverzetbe vezeték nélkül is integrálható eszköz előnye, hogy nem terheli túlzottan a szemet, és segítségével a célpontok könnyen észrevehetőek, még ködös időben, rossz látási viszonyok között is.

A szemüveg úgy működik, akár a hold és a csillagok: felerősítik a hozzájuk érkező fényforrásokat. A készülék tehát érzékeli a látszólag sötét tárgyakról visszaverődő fotonok mennyiségét, és ezeket egy belső felületen elektronokká alakítja át. Ezután az elektronokat felerősíti és egy foszforral és fluoreszcens anyaggal bevont képernyőre vetíti, amit már a szemüveg viselője is lát.
Hagyományosan zöld foszfort szoktak használni, ezért is ismertek a zöld árnyalatú éjjeli képek, azonban a Enhanced Night Vision Goggle-Binoculars (ENVG-B) készülék sárga színben jeleníti meg a képet, így a szemüveg viselője sokkal kontrasztosabban és tisztábban láthatja a környezetét.

Ezenkívül bevezettek egy kiterjesztett valóság elemet is a szemüvegbe. Ez az extra funkció két dolgot eredményez: egyrészt navigációs utasítások és térképek is megjelenhetnek a szemüveg belsején, másrészt, ha egy katona észlel valamit, akkor a kibertérben megjelölheti azt az objektumot, így a társai szemüvegén is megjelenhet az adott célpont.További nagy előnye a szemüvegnek, hogy nappali fényben is jól használható, ami szintén újdonság a korábbi típusokhoz képest.

Az új éjjellátókat először az amerikai hadsereg Lancer nevű dandárja használja majd, melyeket online is közzétettek számos felületen. Az egyik megosztott videóban a helyszín, a katonák és a tárgyak is tisztán látszódnak, ugyanis a szemüvegen keresztül olyan, mintha minden világítana. Tisztán kivehető, ahogy az egyik egység fegyvert tölt, a másik egység pedig a betonfalnál sorakozik. Mivel a próba során rendkívül elégedettek voltak, így a szemüvegek szállítása már folyamatban van a hadsereg számára 422 millió dollár értékben.

Az amerikai hadsereg mellett pedig a tengerészgyalogosok is igényt tartanak a technológiára, mellyel az éjszakai távcsöveiket szeretnék lecserélni a mélységérzékelés érdekében.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!