Felháborodást keltett a hajléktalant kikerülő robot

2021. június 06. 16:20

Először a TikTok-on tűnt fel, majd elárasztotta a közösségi média platformjait az a videó, ahol egy Postmates Serve szállító robot épp ételt szállít ki miközben kikerül egy hajléktalant az utcán. Akár a nagy visszhangot az is kiválhatta volna, hogy világunk már ott tart, hogy a robotok nem csak jelen vannak mindennapjainkba, de munkába is álltak. De a kritikus közönség most a digitális világ, társadalomra gyakorolt hatásait analizálja.

2021. június 06. 16:20
null

A videón az látható, ahogy a Los Angeles utcáján közlekedő ételszállító robot, elkerülve az útvonalon fekvő hajléktalant kiszállítja az ügyfél számára a megrendelést. Többek szerint a felvétel bepillantást enged a liberális vezetésű városok disztópiás jövőjébe, ahol az automatizálás kiszorítja az alacsonyan képzett munkavállalókat a munkaerőpiacról. 

A kommentelők negatív kritikái elárasztották a közösségi médiát:

Ez a jövő, és elég sivárnak tűnik

– mondta Glassfox. 

Ez annyira disztópikus

– mondta Kendall Tichner. 

A legtöbben attól tartanak, hogy az automatizált világ kiszorítja az embereket a munkaerőpiacról, miközben a hajléktalanok száma egyre csak növekszik. Az emberekben a robotok megjelenésével felerősödött a létbizonytalanságtól való félelem. A vírus felgyorsította az egyébként is erősödő automatizálási és digitalizációs folyamatokat, melyet a külső szem könnyen értelmezhet kockázati tényezőnek a saját életében.

A robotok egyre szélesebb körben „vállalnak munkát” és szinte nincs olyan ipari szegmens, ahol ne jelentek volna meg ezek a technológiák. A szakemberek azonban igyekeznek megnyugtatni mindenkit azzal, hogy a robotok értük és nem ellenük vannak. Az elképzelések szerint lesznek feladatok, melyeket az automatizált rendszerek teljesen átvesznek, de ezzel párhuzamosan újak fognak megjelenni az emberek számára. Az ismeretlentől való félelem természetes emberi reakció. De bízzunk benne, hogy a gyakorlatban optimalizálódik a robotok felhasználása és egy természetes együttélési folyamat veszi kezdetét, a negatív utópiák beteljesülése helyett. 

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bela barva
2021. július 10. 20:03
Jobb lenne ha elütné?
Karvaly
2021. június 12. 02:25
Kérdés, hogy elmenne-e a hajléktalan ételkihordónak. Persze, ez nyilvánvalóan egy "kurva erős kép", jelképes, ezért erős a hatása. Az biztos, hogy az egyenlőségre törekvés megöli a motivációt, és hosszú távon sokkal nagyobb szegénységet okoz, másik oldalról az anyagiasság minden más fölé helyezése is komoly lelki torzulásokat okoz.
cutcopy
2021. június 10. 08:41
Nagy ívben kikerülte a kis robot a hajléktalant, még jó hogy nem köpte le..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!