Nem arra kell a digitális jüan, hogy megfigyeljék az embereket, mert ez már eddig is lehetséges volt – mondta az e-jüan projekt korábbi vezetője

2021. június 18. 10:02

Jao Kian szerint a kínai állam eddig is ráláthatott minden állampolgárának digitális tranzakciójára, ha akart.

2021. június 18. 10:02
null
Admin

A kínai digitális jegybankpénzzel foglalkozó kutatócsoport korábbi vezetője kifejtette, hogy nem az volt a digitális jüan megalkotása mögötti motiváció, hogy megfigyeljék a kínai lakosság minden egyes tranzakcióját – mivel ezt már korábban is meg tudták tenni. Jao Kian ezzel az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének kijelentését kérdőjelezte meg, aki április 28-i beszédében arra figyelmeztetett, hogy a kínai kormányzat a digitális jüan bevezetésével valós időben akarhatja megfigyelni a lakossági költéseket.

Kian szerint

ilyesfajta totális megfigyelésre eddig is lehetősége volt a kínai kormányzatnak, mivel a két legnagyobb kínai fizetési platformnak, az Alipaynek és a WeChatPaynek, 2018 óta az állami tulajdonban lévő UnionPayen keresztül kellett lebonyolítania a tranzakciókat.

Így pedig a kutató szerint az e-jüan mögötti motiváció sokkal inkább az, hogy alternatívát nyújtson a techóriások fizetési megoldásainak, mivel ezek egyre inkább kezdték kiszorítani a jegybanki ellenőrzés alatt levő hagyományos készpénzt.

A korábbi kutatási vezető beszélt a digitális jüan technikai részleteiről is. Elmondta, hogy jelenleg az a legnépszerűbb elképzelés a világ körül, hogy a jegybankok kétlépcsősen, azaz a kereskedelmi bankokon keresztül adnák majd ki a digitális jegybankpénzt. Kian ugyanakkor azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az e-jüan egy blokkláncon fut majd, s így nem lesz szükség köztes szereplők beiktatására, a jegybank közvetlenül az állampolgárokkal lenne kapcsolatban. Ez véleménye szerint segítene inkluzívvá tenni a digitális jegybankpénzt, mivel így olyanokhoz is eljuthatna, akik egyébként nem használják a hagyományos banki szolgáltatásokat.

Kian megjegyezte, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb lendületet kapott a digitális dollár, a digitális euró és a digitális jen projektje. Ennek kapcsán felvetette a kérdést, hogy ezekkel összevetve mennyire lesz versenyképes a digitális jüan, s hogy mit tudna esetleg Kína tanulni a többi jegybank kutatásaiból.

Címlapkép: Kamerák és civilruhás biztonsági emberek figyelik a pekingi Tiltott Városba érkező turistákat a Tienanmen téren 2021. június 4-én, az 1989-es Tienanmen téri vérengzés 32. évfordulóján. Az áldozatokról és az eseményről tilos megemlékezést tartani Kínában. A falon Mao Ce-tung néhai kínai kommunista vezető óriásportréja. (MTI/AP)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoizit
2021. június 18. 16:33
A digitális jüan nem önmagában veszélyes , hanem az amire és (amiért) használni fogják. A kínai pénzügyi tranzakciókat már most is teljesen ellenőrzik s az internetet is. A probléma az,hogy összekötik az év elejétől használatos pontozási rendszerrel majd s így a kommunista totális állam az általa nem megbízható elemeknek -...- nem fog adni hitelt s talán majd később fizetést! Sőt olyan hangok is vannak , hogy időhatáros is -kafetéria szerű - lesz. Ez jó a kínai gazdaság pörgésének ,de következménye is adott. Ez beleillik abba a sorba , hogy 2 éven belül már 1 milliárd kamera s a kínai internet totális megfigyelése teljesen kiszolgáltattá teszi az orwelli népet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!