Megvannak az első részletek: Kína elárulta, hogy fog működni a gyakorlatban a digitális jüan

2021. június 17. 13:32

Jöhet a hardveres e-jüan pénztárca, és internetkapcsolatra sem lesz szükség a fizetések lebonyolításához.

2021. június 17. 13:32
null
Admin

Mu Csangcsun, a kínai jegybank (PBoC) digitális valutákkal foglalkozó kutatóintézetének vezetője múlthét pénteken jelentette be, mire számíthatnak azok a kínaiak, akik maguk is használni akarják majd a nemsokára bevezetésre kerülő digitális jüant. A LedgerInsights tudósítása szerint 5 ezer jüanos értékhatárig bárki létrehozhat majd egy digitális pénztárcát, s ehhez csupán egy telefonszámra lesz szüksége. Ugyanakkor ha valaki magasabb összeget szeretne ily módon tárolni az egyik első digitális jegybankpénzből, akkor ahhoz már a személyazonosság igazolására is szükség lesz.

A kutatóintézet vezetője a jüanpénztárca tervezett működéséről is megosztott néhány részletet. Ezek szerint

a digitális pénz használatához nem lesz majd szükség internetkapcsolatra,

mivel nem csupán WiFi-n keresztül, hanem Bluetooth-kapcsolat által is le lehet majd bonyolítani a tranzakciókat. Az is kiderült továbbá, hogy nem csupán egy okostelefonos applikáción keresztül lehet majd hozzáférni az e-jüanhoz.

Kína azt tervezi, hogy hardveres pénztárcákat is gyárt majd azok számára, akik nem tudnak, vagy nem akarnak csak ezért okostelefont vásárolni.

Ezek a hardvereszközök lehetnek majd egyszerű hordozható eszközök, a hagyományos bankkártyákhoz hasonlító megoldások, de akár úgynevezett IoT (Internet of Things) okoseszközök is.

A kutatásvezető kitért arra is, hogy a felhasználók a központi pénztárcájukhoz további alpénztárcákat rendelhetnek majd. Ez szerinte lehetővé teszi majd, hogy a felhasználók elkerüljék, hogy a nagy techcégek megfigyeljék a vásárlási szokásaikat. Ha ugyanis egy felhasználó minden szolgáltatónál más alpénztárcával fizet, nem lehet majd összekötni a különböző helyeken történt vásárlásokat. Az persze már más kérdés, hogy a digitális jegybankpénzek felépítéséből fakadóan

a kínai állam ettől függetlenül ugyanúgy láthatja majd minden állampolgár minden egyes költését.

Címlapkép: Yang Hui/Global Times

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aaabbbccc
2021. június 19. 02:02
a keszpenz anonimitasanak itt a vege
Paenumbra
2021. június 18. 15:30
Kínában a legnépszerűbb a Monero. Vajon miért...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!