G7-csúcs: Az EU jogállamiságot exportálna a világ minden pontjára

2021. június 11. 08:24

A G7 országainak meg kell védeniük közös értékeiket és érdekeiket, köztük a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, meg kell mutatniuk, hogy a szabad és liberális demokráciák a leginkább alkalmasak a kihívások kezelésére, a különböző fenyegetések, köztük a világjárványok visszaszorítására, valamint a gazdasági fellendülés védelmére – jelentette ki az Európai Tanács elnöke csütörtökön Brüsszelben.

2021. június 11. 08:24
null

Charles Michel a világ hét vezető ipari hatalom – Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, továbbá az Európai Unió – csoportjának pénteken kezdődő, háromnapos délnyugat-angliai csúcstalálkozóját megelőzően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az összefogás számos kihívást jelentő területen szükséges, köztük az éghajlatváltozás, a globális egészségügyi kérdések, külpolitikai feladatok, valamint a társasági adózás.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben azt mondta, az oltóanyagok szellemi tulajdonjoga javasolt feloldásának kérdése várhatóan megjelenik a G7-es országok csúcstalálkozójának témai között. Kijelentette: a koronavírus elleni vakcinák szabadalmának hangzatos feloldása nem jelent teljes megoldást az oltóanyag-ellátásra. A szellemitulajdon-jogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló WTO-megállapodás (TRIPS) már most is elegendő rugalmasságot kínál az oltóanyagok és a gyógyszerek szabadalmára. A tanácskozáson konkrét javaslatokra lenne szükség, például a vonatkozó tudás és ismeretek, a licencek önkéntes megosztásának támogatására, valamint a szabadalmak közös hasznosítására kölcsönösen elfogadott feltételek mellett – mondta.

Megjegyezte továbbá: legfontosabb, hogy mindenki a lehető leghamarabb be legyen oltva a koronavírus ellen. Az EU élen jár ennek megvalósulásában, ez idáig legkevesebb 270 millió adag vakcinát exportált, 100 millió adagot adományoz a év végéig, és egymilliárd eurót juttatott az afrikai beoltás megerősítésére.

– mondta.

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésével (Brexit) kapcsolatban hangsúlyozta, a kölcsönösen előnyös kapcsolatok fenntartása érdekében az együttműködési megállapodások minden pontját be kell tartani. A megállapodás teljes kerete létrejött és alkalmazandó – emlékeztetett. Ez elengedhetetlen az Ír-sziget békéjének fenntartása szempontjából is – hangsúlyozta. Szükség esetén az EU minden eszközt megragad érdekeinek érvényesítésére – tette hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, a Brexit-megállapodás kölcsönös betartása alapvető fontosságú, egyoldalú megoldásoknak nincs helye a partneri kapcsolatokban. Az egyezmény betű szerinti be nem tartása esetén az EU kész akár jogi természetű lépéseket is tenni – húzta alá.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kijelentette: a világjárvány okainak teljes kivizsgálására van szükség, ehhez teljes hozzáférést kell biztosítani a szükséges klinikai és egyéb forrásokhoz. „Rendkívül fontos, hogy megismerjük a koronavírus eredetét”, a vírus származásának feltárása járulhat hozzá ugyanis a járvány legyőzéséhez és az esetleges jövőbeli járványokra való felkészüléshez – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

(MTI, fotó: MTI/EPA/AP/Francisco Seco)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Newman
2021. június 15. 09:28
Csak addíg szolidárisak, míg föderálissá nem varázsolják a műveleti területet, ezek a jóságosok!:))
KBA98
2021. június 15. 09:28
dőljön össze az egész gittegylet!
péterx
2021. június 15. 09:28
A "jogállamiság" szótól már borsódzik a hátam, annyi perverz hazugság és ideológia koncentrálódik benne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!