A technológiai részvények ugyan megnyugodtak, de az ágazat továbbra is megbízhatóan teljesít

2021. június 18. 20:20

Egyelőre stagnálnak a technológiai vállalatok a részvénypiacokon, ami gyengeségnek tűnhet a gazdaság felívelése közepette, de valójában csak egy nyugalmi állapotról van szó.

2021. június 18. 20:20
null

A digitális eszközök, szoftverek és a kiberbiztonság a folyamatos növekedés kulcsfontosságú területei lesznek, mivel a személyes felhasználók igényein túl, a vállalatok is digitalizálják működésüket az elemzők szerint. A világjárvány megmutatta, hogy mennyire sürgető a digitális váltás, hiszen sokan végezték otthonról munkájukat, sőt a szórakozás és a vásárlás fő színtere is az online világ lett. Ez a tendencia pedig a szakértők szerint, nemhogy gyengülne a pandémia elcsendesedésével, hanem egyenesen fokozódni fog. 

2020 kiemelkedő év volt a technológiai piacon

Kristina Hooper, az Invesco globális piaci stratégája úgy gondolja, hogy a jövőben tovább erősödnek a vírus okozta lezárások által generált tendenciák, a gazdaságok újbóli megnyitása után is. Az idei év nagy részében a technológiai részvények mozgása nem volt számottevő, csupán 6 százalék körüli növekedést tudtak elérni, mivel a gazdasági fellendülés más területek felé irányította a befektetőket. Ez azonban jelentősen eltér a tavalyi évben tapasztal kiemelkedő, 42 százalékos emelkedéstől. Bár ez az erős növekedés valószínűleg nem lesz megismételhető, a technológiai cégek és részvényeik hosszú távú növekedésre készülnek, ami jóval a járvány után is kitart majd. 

Nem fogunk lemondani új szokásainkról

A 2020-as rekord nyilván annak tudható be, hogy a koronavírus járvány az emberek nagyrészét arra kényszerítette, hogy maradjanak otthonaikban, lehetőleg ott végezzék a munkájukat, onnan intézzék ügyeiket, vásárlásaikat, és a szórakozásra sem nyílt sok más egyéb alternatíva. Bár az élet lassan kezd visszarendeződni a pandémia előtti keretek közé, a tavalyi évben kialakult szokásaink közül várhatóan sokat megtartunk majd. A távmunka és a home office valószínűleg sok területen gyakoribbá válik, ezért a vállalatoknak növelniük kell a kiadásaikat a felhőalapú szolgálatatások, folyamatok és a kiberbiztonság területén. 

Nem telnek meg újra az irodák

Rengeteg munkahelyen a személyes találkozók, megbeszélések helyett online és virtuális formák vették át a szerepet a kommunikációban. A Zoom, és a hasonló márkák, vállalatok hirtelen a mindennapjaink részévé váltak, szinte mindenki megismerte őket. Számítani lehet arra, hogy többek között praktikusságuk miatt, a továbbiakban is fontos elemei lesznek a munkavégzésnek. Az alkalmazottak egy jelentős része, ha vissza is tér az irodai környezetbe, nem feltétlenül teljes munkaidőben teszi majd ezt. Hooper szerint ez is további beruházásokat fog ösztönözni az érintett vállalatok esetében. 

A trendek a technológiai szektort segítik

A Gartner kutató és tanácsadó cég jelentése szerint a vállalkozások kénytelenek lesznek legalább 5 évvel felgyorsítani és előrébb hozni digitális átalakítási terveiket. Csak így tudják biztosítani a megfelelő körülményeket a dolgozóik számára az otthoni munkához. Ezek alapján az informatikai kiadások 2021-ben várhatóan 5 százalékkal emelkednek és így megközelíthetik a 333 milliárd dollárt. 

Egy másik kulcsfontosságú trend, amely előrevetíti a technológiai ipar jövőjét, a digitális életmód széleskörű elterjedése. Sokan megszokták, és a továbbiakban is szívesen intézik vásárlásaikat a mobileszközük segítségével, emellett használják a digitális szolgáltatásokat pénzügyi tranzakcióknál, és a szabadidős tevékenységek egy jelentős része is a digitális világba vezet bennünket. 

Online vagy személyes vásárlás?

Az online kereskedelem már a napi élelemiszer és használati cikkek internetes vásárlásaitól is felrobbant a járvány alatt. A fogyasztók 110 milliárd dollárt költöttek ilyen háztartási cikkek vásárlására 2020-ban, ami 50 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. A járvány végével az emberek látszólag szívesen mennek vissza a boltokba, de a cégek arra számítanak, hogy az online vásárlás könnyedsége, időtakarékossága és egyéb előnyei, továbbra is ösztönözni fogják a fogyasztókat az internetes bevásárlásra, így az értékesítés egy jelentős része online történik majd. 

Az online piac szereplőit kiszolgálni jövedelmező üzlet

Az Amazon.com feltehetően a legjobb helyzetben lévő vállalat volt a járvány kirobbanásakor, és azóta is szilárd a pozíciója. Azonban sok más cégnek viharos sebességgel kellett fejlesztenie online felületeit és az interneten keresztül bonyolított folyamatait. Az ilyen fejlesztések, például a CVS-nél, a Targetnél, a Macy’s-nél és más kiskereskedők esetében is, növelték azokat a beruházásokat, melyek az online szolgáltatások és jelenlét miatt váltak szükségessé. 

A tech vállalatok továbbra is jó befektetésnek számítanak

Ezek a vállalati kiadások segítették a technológiai ágazatot, hogy megfelelő bevételekhez jusson az első negyedévben, még akkor is, ha a cégek részvényei ettől nem emelkedtek jelentősen. Az S&P 500 listáján található technológiai vállalatok 40 százalékot meghaladó bevételnövekedésről számoltak be, és a legtöbb cég eredményei meghaladták a Wall Street várakozásait. 

Elemzők szerint ezek az eredmények igazolták a technológia vállalatok részvényeinek magas árát, és megmutatták, hogy az ágazat továbbra is megbízható befektetésnek tekinthető, még akkor is, ha a részvények ára nem emelkedik olyan dinamikusan, mint ahogy az 2020-ban volt tapasztalható. 

A cikk szerzője Papp Helga.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!