Zöld út: Pekingben elindultak az első robotaxik

2021. május 28. 15:01

A kínai technológiai óriás, a Baidu elindította az ország első kereskedelmi robotaxi szolgáltatását. Az Apollo önjáró járművei a pekingi Shougang park környékén fogják szállítani az ügyfeleket. A vezető nélküli taxit a tavaly évben végzett pozitív tesztelések hatására indítják útjára. A vállalat bízik benne, hogy hamarosan az ország más területein is közlekedhetnek a modern taxik.

2021. május 28. 15:01
null

A Baidu Apollo robotaxik tavaly kaptak zöld utat Pekingben, a kísérleti próbajáratok eredményessége után. Az autók már több mint 10 millió kilométer távolságot tettek meg a tesztek során.

Az 5G távvezérlési szolgáltatásnak köszönhetően, az ügyfelek az Apollo Go alkalmazáson keresztül hívhatják a vezető nélküli taxikat. Majd QR-kód olvasóval igazolhatják személyazonosságuk az autó használatához. Ezt követően pedig a "Start the Journey" gombbal hozható működésbe az autót, de csak akkor indul el, ha az ajtókat becsukják és a biztonsági övek be vannak kötve.

Bár a fedélzeten élő sofőr nem lesz, az üzemeltetők vészhelyzet esetén távolról hozzáférhetnek az autóhoz. A Baidu úgy tervezi, hogy a robotaxis a Peking Shougang Park környékén lévő sportcsarnokokba, munkaterületekre, kávézókba és szállodákba szállítja a felhasználókat, amelyek a 2022-es téli olimpia egyik helyszínéül szolgálnak majd. Baidu szerint a játékok látogatói a városban a rendszeres közlekedés részeként üdvözölhetik robotaxizást.

„A pilóta nélküli szolgáltatások bevezetése elengedhetetlen szakasz az autonóm vezetés forgalomba hozatalához” – mondta Yunpeng Wang, a Baidu autonóm vezetési technológiákért felelős alelnöke és vezérigazgatója. 

Kiemelte: „Megnyitjuk a nyilvánosság számára a vezető nélküli robotaxi szolgáltatásokat Pekingben, amely hosszú távon számos városban, számtalan skálázható vezető nélküli teszten esett át."

Míg Baidu lehet az első, aki szolgáltatásként indítja el Kínában az autonóm autók lehetőségét, mások sincsenek sokkal lemaradva. Egy másik projekt az AutoX a közelmúltban fejlesztette ki és vette tesztelés alá a vezető nélküli taxiparkot Sencsen környékén. Bár ahhoz, hogy ezt bárki kipróbálhass a felhasználóknak előtte regisztrálnia kell egy kísérleti programra, majd a tagsági jóváírásokat kell használniuk túráik fedezésére.
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Inimma
2021. május 29. 13:29
New York? Berlin? Tokyo? Fudan?
civis72
2021. május 29. 10:59
számold újra ...takony
Nehidd El
2021. május 28. 23:03
Ha Gyurcsányi távozna, attól Karácsony végleg elanyátlanodna, FeGyőr ugyanolyan ostoba maradna, Jakab ugyanannyira primitív uszító és csak a rombolásra nem alkalmatlan, Klára meg ugyanolyan hazug képmutató demagóg, és persze a saját országára fenekedő.
nick89
2021. május 28. 23:03
Eltaxizhatnának innen 130.000 kínait és 10.000 NER-est gyurcsányiékkal együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!