Ha elszáll felettünk egy repülőgép, nem biztos, hogy van benne pilóta

2021. május 31. 21:40

A Skyborg vezetői csapata egy több mint 2 órás pilóta nélküli tesztrepülést hajtott végre az ACS rendszerű Kratos UTAP-22 repülőgéppel. A tesztrepülés az Autonomous Attritable Aircraft Experiment, vagyis az AAAx kampány első mérföldköve volt, mely rendkívül sikeresnek bizonyult.

2021. május 31. 21:40
null

A repülés során a gép az alapvető funkciók mellett válaszolt a navigációs parancsokra, tartotta magát a kijelölt útvonalhoz és összehangolt manőverezést is demonstrált. A teszt során az is kiderült, hogy az autonóm gép rendkívül jól kommunikál azokkal a repülőkkel is, amelyeket pilóták irányítanak, így egy bevetés során akár majd vegyesen is lehet alkalmazni a gépeket.

A továbbiakban ez a sikeres eredmény meghatározó tényező lesz az autonóm repülők különböző módokon történő integrálásában. A Skyborg Vanguard program célja ugyanis a teljes küldetés autonóm repülőgépekkel történő megoldása, mellyel munkaerőt és költségeket spórolva lehetne ugyanolyan hatékonyan működni.

A meglévő rendszereket pedig folyamatosan lehet majd fejleszteni is, mellyel egyre összetettebb küldetéseket is el tudnak végezni a repülők önállóan. 

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2021. június 08. 00:55
"A Skyborg vezetői csapata egy több mint 2 órás pilóta nélküli tesztrepülést hajtott végre az ACS rendszerű Kratos UTAP-22 repülőgéppel. " emlékszem a 70-es éveklben valami régi, talán mig25-ből katapultált a pilóta oroszország felett, de a gép robotpilótával átrepülte európát és hollandiában esett rá egy házra. midnezt úgy, hogy senki se vette észre a becsapódásig.
Akitlosz
2021. június 07. 15:22
"Most már ha elszáll felettünk egy repülőgép, nem biztos, hogy van benne pilóta" Most már? Ezt Németország már 1944-ben is tudta. Tőle tanulták.
I.E.D.
2021. június 07. 15:21
Jusson Pekingre is !
nick89
2021. június 07. 15:21
Vuhanra atombombákat? Csak úgy vírustagadólagosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!