Digitális logisztikai piac: a sok millió dolláros üzlet

2021. május 30. 00:05

Az előrejelzések szerint a globális digitális logisztikai piac mérete 2026-ra elérheti a 22.170 millió dollárt, amely duplája a korábbi 2019-es 10.230 millió dollárnak. Ez pedig a 2021-2026 időszak során 11,5 százalékos átlagos éves növekedési ütemet (CAGR) jelent. A prognózis azt mutatja, hogy robbanásszerű változások indultak a területen. Ahogy más ipari szegmenseket, úgy a szállítmányozást is elérte a digitalizáció nagyléptékű fejlődése.

2021. május 30. 00:05
null

A digitális logisztikai piac növekedésének fő tényezői 

Exponenciális növekedés figyelhető meg az e-kereskedelem területén, mely követi a változó vásárlói elvárásokat.

A digitális logisztika növeli a tranzakciók sebességét, a műveletek rugalmasságát, az erőforrások méretezhetőségét, az üzleti átláthatóságot, a költséghatékony logisztikát és az ellátási lánc megoldásait az ipar különböző területein.

A digitális logisztikai piac növekedését befolyásoló trendek

Az e-kereskedelem folyamatos előrehaladása várhatóan ösztönzi a digitális logisztikai piac méretének fejlődését. Az e-kereskedelmi aktivitás emelkedése végett a logisztikai vállalatoknak gyorsabb és hatékonyabb munkafolyamatokkal kell dolgozniuk a kis és egyedi megrendelések feldolgozásán. Az ügyfelek elvárásai az online megrendeléskor, a pontos rendelésfelvétel, a mihamarabbi kézbesítés és az ingyenes visszatérítés. A digitális logisztikai rendszerek a felhasználók számára lehetővé teszik, hogy nyomon kövessék az eszközök (anyagok, berendezések, munkaerő stb.) elhelyezkedését, elérhetőségét és mozgását. Továbbá kritérium az ügyfelek részéről, hogy valós időben kövessék nyomon a megrendelt termék helyét, elérhetőségét és haladását.

Az ellátási láncok és az árufuvarozási logisztika növekvő globalizációja több lehetőséget, ugyanakkor több költséget is hozott. A logisztikai és szállítási költségek hatékony kezelése iránti növekvő igény, ösztönzi a digitális logisztikai piac méretének fejlődését. A robusztus digitális logisztikai megoldások használatával a versenyképes árufuvarozó vállalatok számára lehetővé teszik a költségek széles skálájának ellenőrzését, ideértve a raktárkezelést, a munkaügyi és a szállítási menedzsmentet.

A különféle belső és külső struktúrákhoz és az emberek közötti hatékony együttműködéshez szintén a digitalizáció nyújtja a megoldást, az átláthatóbb működésen keresztül. Az együttműködés lehetővé teszi az "adatsiló-effektus" csökkentését vagy annak kiküszöbölését, amelyben az adatokat külön, elzárt információs rendszerekben, vagy ami még rosszabb, egyedi táblázatokban tárolják. Akár egyetlen felület, amely koherens, megosztott képet nyújt az ellátási láncról, javítja a részlegek közötti és a kereskedelemben résztvevő partnerek átláthatóságát és koordinációját, az agilitást és az érzékenységet, a digitális ellátás elengedhetetlen részévé téve. 

Digitális logisztikai piac típusok szerint:

  • Tanácsadói szolgáltatások
  • Rendszerintegrációs szolgáltatások
  • Egyéb szolgáltatások

Digitális logisztikai piac alkalmazási területei:

  • Raktárkezelés
  • Munkaügyi menedzsment
  • Szállítás menedzsment

Digitális logisztikai piac megosztása

A legnagyobb részesedés a digitális logisztikai piacon Észak-Amerikában várható. Ezen a területen a nagy IT-vállalatok jelenléte és a gyors technológiai fejlődés az Egyesült Államokban és Kanadában ösztönzi a piac növekedését. Ezeknek az országoknak a megalapozott gazdasága lehetővé teszi számukra, hogy jelentős összegeket fektessenek be az élvonalbeli digitális logisztikai megoldásokba és szolgáltatásokba.

Az alkalmazások alapján a raktárkezelési szegmens várhatóan az előrejelzési időszakban lesz a legjövedelmezőbb. A raktárkezelés olyan eszközök és platformok segítségével valósul meg, amelyek a be és kimenő termékek nyomon követését szolgálják a raktárakban. A megrendelések szinkronizálva vannak a bejövő és a kimenő logisztikai információkkal a WMS-ben (Web Map Service), így a logisztikai szolgáltatók is nyomon követhetik a raktárban tárolt és onnan kilépő készleteket.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!