Amerika már fejleszti a digitális dollárt

2021. május 28. 15:03

Az amerikai nonprofit Digital Dollar Project bejelentette, hogy a következő 12 hónapban öt kísérleti programot indít. Céljuk az amerikai jegybank digitális pénznemének tesztelése és annak lehetséges használata.

2021. május 28. 15:03
null

Ez az első ilyen jellegű próbálkozás az Egyesült Államokban. Más országokban, például Kanadában, Szingapúrban és Franciaországban is folynak kísérletek, kutatások és tesztelések a digitális jegybanki nemzeti valuták kialakítására, de még egyetlen országban sem került sor ilyen típusú digitális valuta bevezetésre.

Mi is az digitális jegybanki nemzeti valuta?

A „central bank digital currency” azaz a CBDC tulajdonképpen egy adott ország nemzeti fizetőeszközének digitális változata. Ezek sok dologban hasonlítanak majd a kriptovalutákhoz, melyek számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos bankrendszerrel szemben. A CBDC-t viszont nem magáncégek, hanem az adott ország jegybankja bocsátja ki, így ugyanazok a feltételek és biztonság vonatkozik rá, mint a hagyományos pénzre. Ez talán hátrány is lehet a kriptovalutákkal szemben, hiszen működése korlátozottabb, jobban befolyásolják a földrajzi határok és a nemzeti kormányok.

Eltérő modellekkel próbálkoznak

A folyamatban lévő CBDC kísérletek a megvalósítás tekintetében többféle megoldással próbálkoznak. Van, ahol csak egy adatbázist igyekeznek létrehozni, ami a jegybanki nemzeti valuta működésének alapját adja majd. Máshol, a korszerűbb implementációt a blokklánc alapú (vagy egyéb megosztott főkönyv szerinti) megoldások jelentik majd. Azonban minden változat alapja egy centralizált adatbázis, amely felett teljes felügyeleti joga van a kibocsátó nemzeti jegybanknak. Ez teszi lehetővé, hogy nyomon követhető legyen a számlaforgalom, vissza lehessen vonni tranzakciókat, vagy esetleg be lehessen fagyasztani számlákat. 

Amerika erről sem akar lemaradni

Az amerikai kísérleti programokban pénzügyi cégeket, kiskereskedőket és civil szervezeteket is bevonnak. Első lépésként a tesztekből adatokat szeretnének gyűjteni, melyek majd lehetővé teszik a digitális dollár kifejlesztését. 

Az Egyesül Államok természetesen a CBDC területén is vezető szerepre törekszik, azonban a fejlesztés irányítói a gyorsaságnál nagyobb hangsúlyt fektetnének a minőségre és megbízhatóságra. 

Arra is felhívják a projekt vezetői a figyelmet, hogy rendkívül fontos az amerikai értékek, azaz a magánélet védelme, a kereskedelemi szabályok és a szólás szabadságának beépítése a digitális jegybanki nemzeti valuta rendszerébe. 

A kísérleti programok közül három a következő két hónapban indul, és adatokat gyűjt majd a digitális dollár funkcionális, szociológiai és üzleti előnyeiről és egyéb aspektusairól. Az előzetes ígéretek szerint, az adatokat értékelés után nyilvánosságra is hozzák.

Azért még ne temessük a készpénzt

Bár egyre nagyobb a mozgolódás a világban a CBDC-t illetően, szakértők szerint ez a forma a fizikai és az elektronikus pénz mellett fog létezni, nem várható, hogy felváltja azokat. Arra azonban számítani lehet, hogy a bevezetése jelentősen hozzájárul majd a ma ismert pénzügyi rendszer megújulásához. Erre szükség is van, hiszen bár például Magyarországon jól működik az azonnali utalások rendszere, a világ nagy részén, vagy akár a nemzetközi utalások esetében, már messze nem ilyen jó a helyzet. Ez is egy olyan probléma, amire a digitális jegybanki nemzeti valuta jelentheti a megoldást. 

A cikk szerzője Papp Helga.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!