A román elnök nemzeti összefogást sürget a helyreállítási terv végrehajtásához

2021. május 30. 22:05

Pártérdekeken felülemelkedő nemzeti összefogást sürgetett Klaus Iohannis román államfő a 29,2 milliárd euró keretösszegű nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi terv (PNRR) végrehajtásához, amely által Románia szerinte arra kapott esélyt, hogy új fejlődési szakaszba lépjen.

2021. május 30. 22:05
null

Iohannis pénteki sajtónyilatkozatában beszélt erről, miután bejelentette, hogy kihirdette az – uniós tagországi hozzájárulások növelését és az európai helyreállítási alap létrehozását előirányzó – európai sajátforrás-rendelet romániai ratifikálásáról szóló törvényt.

A román elnök szerint

nem a világjárvány előtti állapotokat kell helyreállítani, hanem a pandémia utáni Romániát felépíteni,

amelyben jelentős fejlesztések kezdődnek a közlekedési és egészségügyi infrastruktúra terén, korszerűsítik és biztonságossá teszik az iskolákat, digitalizálják a közigazgatást, és gondoskodnak a környezet védelméről.

Minderre jelentős összegeket fordíthat Románia a koronavírus-járvány okozta válság következményeinek felszámolását, a tagországok ellenálló képességének növelését célzó európai uniós alapból, de be kell fejeznie 2026-ig a nemzeti PNRR-ben szereplő projekteket ahhoz, hogy azokat a helyreállítási alapból lehessen finanszírozni.

Iohannis szerint

ez csak úgy lehetséges, ha a romániai politikustársadalom felülemelkedik a szűk látókörű választási logikán, szolidárisan és felelősen viszonyul az ügyhöz, és minden erejével segíti a terv végrehajtását.

Az elnök elsősorban a kormány tagjaihoz és a polgármesterekhez intézett felhívást: ne vesztegessék az időt, készüljenek fel arra, hogy azonnal el tudják kezdeni a fejlesztési projektek megvalósítását, amint megjön a PNRR-re a jóváhagyás az Európai Bizottságtól.

Romániában két hónapig belpolitikai csatározások hátráltatták az európai sajátforrás-rendelet ratifikálását: az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) ugyanis azzal vádolták a jobbközép koalíciós kormányt, hogy saját holdudvarának helyzetbe hozására akarja felhasználni az uniós forrásokat, amelyek elosztásából (a PNRR kialakításából) az ellenzéket kizárta, holott kormányzati ciklusokon átívelő fejlesztésekről van szó.

A PSD csak azzal a feltétellel volt hajlandó a ratifikáláshoz szükséges kétharmados többséget biztosítani, ha a kormány előzőleg bemutatja a parlamentben a PNRR-t. A törvényhozás csütörtökön végül megszavazta a sajátforrás-rendelet ratifikálását, de a PSD bejelentette, hogy a PNRR-t kudarcnak tartja, ezért júniusban bizalmatlansági indítvánnyal próbálja megbuktatni a kormányt.

A román kormány az erre megszabott határidő utolsó napján, május 31-én terjeszti be az Európai Bizottsághoz az uniós források igénybevételének módját részletező nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet.

(MTI, fotó: MTI/EPA/AP/Francisco Seco)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!