Tisztítótűz helyett tisztító fénnyel lépnek fel a járvány ellen

2021. április 08. 06:37

A koronavírus következtében kialakult biztonsági intézkedésekre reagálva a Studio Roosegaarde egy Urban Sun nevű koncepcióval rukkolt elő, melynek lényege, hogy UV-C fénnyel tisztítják a levegőt.

2021. április 08. 06:37
null

Daan Roosegaarde holland művésznek és mérnökcsapatának fő missziója, hogy összekapcsolják az embereket és a technológiát a különböző műalkotásokban, amelyek javítják a mindennapi élet minőségét a városi környezetben és a fenntarthatóságot kreativitással ötvözve színt visznek a szürke hétköznapokba. Így született meg az Urban Sun koncepció is, melyet olyan tudományos elemzések inspiráltak, amik az légúti vírusok fénnyel való kezelését figyelik meg.

A technológia alapját az UV-C fény jelenti, ami az UV fénynek egy szűk részhalmaza. Ennek az emberre gyakorolt hatása csekély, amennyiben kis adagokban alkalmazzák, azonban a vírusokat elég hatékonyan semlegesíti. A Holland Nemzeti Metrológiai Intézet is alátámasztotta, hogy a fény megfelel a Nem Ionizáló Sugárvédelem Nemzetközi Bizottság ultraibolya fényre vonatkozó biztonsági irányelveinek, így a használata emberre nézve teljesen biztonságos.

A koncepció már számos méretben elérhető, és még további méretek is fejlesztés alatt állnak, így egyre szélesebb körben tudnak majd az UV-C fénnyel világítani. A trükk azonban az, hogy az ultraibolya fény szabad szemmel nem látható, ezért az Urban Sun visszatükrözi a nap fényét, hogy láthatóvá tegye a tisztítandó területet.

A tervező csapat hangsúlyozta, hogy ez ugyan segíthet a terek biztonságosabbá tételében a COVID-19 szempontjából, azonban nem helyettesít semmilyen más intézkedést, és nem jelent önálló megoldást a koronavírus terjedésének megakadályozására.

Hozzátették, hogy kiegészítésnek nagyszerű, és remélik, hogy ezzel is elősegítették, hogy minél hamarabb lehessen nagyobb embercsoportokat összefogó kulturális eseményeket szervezni.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
filopatl
2021. április 22. 16:48
legújabb kutatásaim eredményeként, 89 %-os hatásfokkal működik a "fe.gyucsó" márkájú, tisztító hang varázsige, béta verzióját rövid időre ingyen megosztom: "tolvajfideszmindentlop-bukk-hukk" DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!