Szerencsés baleset során jöttek rá egy vérrögöt feloldó vegyületre

2021. április 28. 18:35

A trombózis manapság egy egyre gyakoribb népbetegség, amire az orvosok még mindig keresik a megfelelő kezelési módszert.

2021. április 28. 18:35
null

Trombózisról akkor beszélünk, mikor vérrög alakul ki a szervezet valamely mélyen futó vénájában. Ez általában az alsó végtagokat érinti, legtöbbször a combban és a vádliban futó erekben alakul ki. Ha a vérrög létrejön az artériában, az leállíthatja a vér áramlását a főbb szervekbe, ezzel gyakran agyvérzést, szívrohamot vagy tüdőembóliát okozva.

Egy szerencsés véletlen következtében a Georgia Tech biomérnökei felfedeztek egy ígéretesnek tűnő megoldást a problémára. A módszerrel hatékonyabban és biztonságosabban lehetne kezelni a trombózist anélkül, hogy a betegnek káros mellékhatásokkal járó vérhígító gyógyszert kellene adni.

A trombózis kétféleképpen alakulhat ki: a vérrög polimerizált fibrinből állhat vagy vérlemezkékből, aminek az összetapadását a von Willebrand Factor (VWF) glikoprotein segíti elő. A kutatók munkájuk során a VWF vérröggel dolgoztak, melyet az N-acetil-cisztein (NAC) – egy természetben is előforduló cisztein aminosav - segítségével igyekeztek feloldani. 

Az eredmények változóak voltak, így folytatták a kutatást. Végül kiderült, hogy megfelelő hőmérsékleti körülmények között ez a NAC aminosav spontán átalakulhat egy diszulfid dimer vegyületté (DiNAC), amely viszont minden esetben egyből oldotta a vérrögöt.

A kísérletről videofelvétel is készült, melyben látható, hogy a DiNAC vegyület kevesebb mint 10 perc alatt feloldotta az üvegcsőbe töltött vért. Ugyan ezt a vegyületet korábban még nem vizsgálták trombolitikus szerként, ezért egyelőre nem nagyon ismerik a mögöttes mechanizmust, de a kilátások mindenképpen biztatóak.

Eddig csak laboratóriumi körülmények között, kémcsövekben vizsgálták a vegyületet, ezt követik az állat kísérletek. 

A kutatócsoport hatalmas sikerként éli meg a felfedezést, és alig várják a további eredményeket.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!