Föld napja: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

2021. április 22. 19:49

Minden év április 22-én a Bolygónkat, globális értelemben vett hazánkat ünnepeljük. Magyarországon 1990 óta kerül megrendezésre a Föld napja. Ezen a napon megannyi esemény hívja fel a figyelmet a környezeti pusztításokra, a változtatás lehetőségére és helyezi a fókuszt a tudatosabb életre. A világjárvány rengeteg aspektusa rámutatott arra, hogy az ember nincs Föld nélkül, azonban a Föld létezhet ember nélkül.

2021. április 22. 19:49
null

Sebezhetőségünk a koronavírus-járvány által mindenki számára világossá vált, mely remélhetőleg a kormányokat, vállalatokat és egyéni szinten minden embert további cselekvésre késztet. 

A pandémiás korlátozások közepette az igényeinkből leadva, könnyen eltudtuk engedni a jóléti társadalom által nyújtott kényelmi és szórakoztató lehetőségeket. A legnehezebben, az emberi interakciókat és a természet közelségének hiányát viseltük. 

A címben szereplő – „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – jelmondatává vált a Föld napi kezdeményezéseknek. Célja, hogy rávilágítson egyénként is felelősségünk van a környezetvédelemben. A változásokhoz mindenki a maga szintjén tud hozzájárulni. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) online konferencia keretében számolt be nyilvánosan Zöld ajánlásáról, mely június 1-től lép hatályba.

A MNB alelnöke, Dr. Kandrács Csaba szerint a szektornak teljes szemléletváltáson kell átesnie. Tisztában vannak vele, hogy az új fajta gondolkodásmód elsajátítása időt igényel, de a Zöld ajánlás bevezetése nem várhat tovább, cselekedni kell.

A programot a Greenpeace Magyarország is véleményezte és üdvözli az MNB fenntarthatósági törekvéseit. 

Úgy tűnik, abban mindenki egyetért, hogy a cselekvés idejét éljük. Nem lehet tovább homokba dugott fejjel struccpolitikát folytatni a környezetvédelem, a klímaváltozás tekintetében. Az eddigi megfigyeléseket, kutatásokat és az előrevetített disztópia bekövetkeztét meg kell akadályozni. Kezünkben a lehetőség, hogy tudatos döntéseket hozzunk, változtassunk bevett szokásainkon és közösen szemléletváltáson essünk át, annak érdekében, hogy még jó néhány évig a Földön vendégeskedhessünk! 

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!