Fokozódik a küzdelem: így próbálják felpörgetni az oltáskampányt Romániában

2021. április 20. 21:26

Romániában már meghaladta kedden a koronavírus elleni oltási kampány előjegyzési portálján található szabad helyek száma a várólistákra feliratkozottakét, a hatóságok pedig bejelentették: mobil oltóegységek indításával, vállalati oltópontok nyitásával és az előjegyzés könnyítésével próbálják felpörgetni az oltást.

2021. április 20. 21:26
null

A kampányt koordináló bizottság szokásos keddi sajtóértekezletén az egészségügyi tárca élén ügyvivői szerepet is betöltő Florin Citu miniszterelnök is részt vett, aki elmondta: Romániának rendelkezésére áll annyi oltóanyag, hogy a beoltottak száma május végéig elérje az ötmilliót, július végéig pedig a tízmilliót, úgyhogy a színházak, vendéglők megnyitása, a koncertek engedélyezése, az utazások lehetősége már csak az oltáskampány ütemének felgyorsításán múlik. Korábbi nyilatkozataiban Citu a tízmilliós küszöb meghaladását szabta a maszkviselési kötelezettség eltörlésének feltételéül.

A kormányfő kijelentette: a médiában rengeteg álhír terjed, és minden olyan hang, amely hátráltatja az oltáskampányt,  a normalitáshoz történő mielőbbi visszatérésre irányuló közös erőfeszítést aknázza alá, ezért a civil szervezetekkel együtt az a céljuk, hogy kiiktassák az ellenkezést.

Citu elmondta: kedden megállapodott a vállalkozói szféra képviselőivel abban, hogy a vállalatok számára engedélyezendő oltóközpontokban nemcsak az alkalmazottak, hanem a családtagok, sőt a környék lakói is megkaphatják az oltást. A kormányfő kedden a vendéglátósok érdekvédelmi szervezeteivel is egyeztetett. Rámutatott: ahhoz, hogy a nyitva tartást ne kössék már az adott település fertőzési rátájához, alapfeltétel a teljes személyzet beoltása és egy adott átoltottsági szint elérése.

A romániai oltáskampányt koordináló Valeriu Gheorghita katonaorvos elismerte: az internetes előjegyzési portál használata egyesek számára, főleg falun nehézségekbe ütközik, ezért könnyítik az előjegyzési feltételeket. Lehetővé teszik, hogy egy felhasználó korlátlan számú ember számára foglalhasson időpontot, illetve azt, hogy az emberek személyesen vagy telefonon kérjenek előjegyzést a legközelebbi oltóközpontban.

Szerdától 14 megyében megkezdik tevékenységüket a mobil oltóegységek,

amelyek az előre kijelölt helyszíneken és meghirdetett időpontban oltják be egy-egy településen a jelentkezőket. A mobil oltóegységek egyelőre a Moderna vakcináját használják, mert az oltóanyag 2-8 fokos tárolási hőmérséklete lehetővé teszi az egyszerű hűtőszekrények alkalmazását.

A hét végén Déván megnyílik az első autós (drive-thru) oltóközpont, amelyet jövő héten Bukarestben újabbak követnek. Temesváron, ahol az ország első non-stop nyitva tartó oltásközpontja is működik, a hétvégén háromnapos oltásmaratont rendeznek, amelyen 32 ezer dózis Pfizer-vakcinát készítenek elő a jelentkezőknek.

A Hotnews.ro hírportál szerint kedden délben az oltáskampány előjegyzési portálján 212 ezer azonnal elfoglalható szabad hely volt, míg a várólistákon 180 ezren szerepeltek. A legnagyobb szakadék a kereslet és kínálat tekintetében az AstraZeneca oltóanyagánál volt (2200 a 61 ezerhez), miközben a Pfizer vakcinát használó oltóközpontok várólistáin 170 ezren szerepeltek, a várakozás nélkül elfoglalható helyek száma pedig nem érte el az ezret.

A húszmilliós Romániában eddig 2 millió 675 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük 1 millió 631 ezer a második adag vakcinát is megkapta.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tót Ottó
2021. április 22. 06:35
Nincs hova átállni.Most mi lesz ?
szarcsi1
2021. április 22. 02:35
Ehhez sem értenek.
zara
2021. április 22. 02:35
nem működik a vakcinapropaganda... ha 2.6 milliónál nincs jelentkező, akkor 10 soha nem lesz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!