Fenntartható, fakockákból építhető játék Japánból

2021. április 22. 20:46

A fa használata a műanyag gyerekjátékok helyett, nem csak fenntarthatóbb alternatívát jelent, hanem szakértők szerint ez az anyag sokkal nagyobb teret is enged a képzeletnek, és segíthet a gyerekeknek abban, hogy jobban értékeljék a természetet.

2021. április 22. 20:46
null

Egy japán gyártó most LEGO-szerű, blokkokból álló kockákat gyárt, melyekhez nem használnak sem festéket, sem ragasztót, olajat vagy más vegyszert az elemek kezelésére, hanem meghagyják a fát a természetes állapotában. 

Eddig hulladék volt, mostantól játék lesz

Sok olyan játék van, melyekkel évtizedek óta, generációk játszanak szívesen, pedig alapanyaguk vagy előállításuk kissé sem környezetbarát, hosszútávon nem beépíthető egy fenntartható világba. A japán Mokulock játékgyártó olyan alternatív fa építőkockát hozott forgalomba, melynek alapanyaga fenntartható forrásból származik. Vannak ugyanis olyan fák, melyek az erdő ritkítása során kerülnek kitermelésre, ám ezek túl keskenyek ahhoz, hogy építészeti célokra vagy bútorként hasznosítsák őket. Eddig ezeket a fákat általában pépesítették, fűrészporrá őrölték vagy egyszerűen hagyták elrohadni. Most viszont természetes és esztétikus gyermekjátékként élhetik tovább életüket, az újításnak köszönhetően.

Egyszerű, de mégis változatos

A vékony fából készült apró kockákat formázás után csiszolják, ami biztosítja, hogy puha, szilánkmentes felületet kapjanak. Minden darabnak kicsit más az árnyalata, amit alapvetően a felhasznált fa fajtája határoz meg. A Mokulock jelenleg cseresznye, nagylevelű magnólia, nyír, japán Zelkova, gyertyán és juharfákat hasznosít. Néhány elemre különböző jeleneteket vagy karaktereket faragnak, ezzel is színesítve a lehetőségeket a gyerekek számára. A cég körülbelül 30 országban értékesíti már a játék újdonságot, köztük Európában is néhány helyen.

Nem csak a környezetnek hasznos

A vállalat célja, hogy termékeikkel egyszerre neveljenek a játék és a természet szeretetére. Véleményük szerint a természetes fának nyugtató hatása van, homogén, letisztult szín és formavilága sokkal lágyabb, kevésbé túlingerlő, mint a színes műanyag társai. Szerintük a fából készült tárgyak használata hasonló hatásokkal bír, mint egy kellemes kirándulás az erdőben. Csökkenti a vérnyomást, normalizálja és stabilizálja a pulzust és nyugtatja a lelket. Ráadásul a natúr, neutrális darabok használata fejleszti a képzelőerőt és az alkotás örömét. 

A fa tehát fenntartható alternatíva lehet a gyerekjátékok területén is, kiváltképp, ha fenntartható módon termesztik és dolgozzák fel. Abban is segít, hogy újra közelebb kerüljünk a természethez és ezáltal remélhetőleg a következő generációk számára már egyértelmű lesz annak valódi értéke és fontossága.

A cikket fordította Papp Helga.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!