A különleges összetevő, ami visszafogja a vakcinagyártást?

2021. április 02. 21:26

A vakcinagyártók versenyt futnak az idővel, hogy minél hamarabb ellássák a világot az életmentő oltóanyaggal. De ez több okból sem egyszerű. Létezik például egy speciális lipidtípus, ami több modern vakcinának is egy viszonylag ismeretlen, ámde kritikus eleme.

2021. április 02. 21:26
null

Az Egyesült Államokban jelenleg engedélyezett három vakcina közül kettő - az egyiket a Moderna, a másikat a Pfizer / BioNTech készítette - az mRNS-re vagyis a messenger RNS technológiára támaszkodik. Ez azon alapul, hogy genetikai utasítások készleteit juttatja el a sejtekhez és az mRNS segítségével megtanítják a testet ugyanazon tüskefehérjék előállítására, amikkel a SARS-CoV-2 vírus az emberi sejtekhez kötődik. 

A vakcinában található mRNS-molekulák arra késztetik az egészséges sejteket, hogy ezeknek a fehérjéknek az ártalmatlan változatait állítsák elő, amit az immunrendszer megtanul felismerni és antitesteket termelni ellene, ezáltal felkészül egy lehetséges jövőbeli fertőzés leküzdésére. De az mRNS nem juttatható be csak úgy önmagában a testünkbe, mert ahhoz túl törékeny a szerkezete. Éppen ezért a kutatók lipid nanorészecskékbe burkolják az mRNS molekulákat, ami megvédi őket.

Miért nincs elegendő ezekből a lipidekből?

Mivel a lipid nanorészecskék előállítása egy rendkívül bonyolult, és lassú folyamat, így nem meglepő, hogy momentán a világon viszonylag kevés vállalat rendelkezik a létrehozásukhoz szükséges eszközökkel és szakértelemmel. 

Jelenleg az oltóanyag-gyártóknak az ellátási lánc problémájuk kezelésének legcélravezetőbb módja az, ha bérgyártásban együttműködnek más vállalatokkal, amelyek az infrastruktúrájuk átalakítását követően elkezdhetnek bedolgozni és növelni a lipid nanorészecskék gyártásának kapacitását. Ez azonban szintén hosszú, akár hónapnyi felkészülési időt is igénybe vehet.

Mindezek mellett vannak más potenciális hiányok, amelyekkel az oltóanyagkészítők szembesülnek. Az amerikai kormány és a gyártócégek nagy erőfeszítéseket tettek arra, hogy a kiegészítő oltóeszközök (fecskendők, tűk és üvegcsék) kínálata is növekedjen, de így is kevés például az olyan speciális fecskendő, amely képes egy extra személy beoltásához szükséges adagnyit kisajtolni egységnyi Pfizer / BioNTech oltást tartalmazó vakcinából.

De még akkor is, ha sikerül ezeket az akadályokat megugrani a Covid-19 vakcina gyártásában, minden bizonnyal további kihívások várnak ránk. 

„Nem akarom azt a benyomást kelteni, hogy ha megoldjuk a lipid nanorészecskék kérdését, akkor az emberiség számára már másnapra le is gyárthatunk 16 milliárd oltóanyagot" – mondta Andrey Zarur, az RNS vakcinákkal foglalkózó Greenlight Biosciences cég társalapítója. 

Hozzátette: „Hiszen a valóság az, hogyha megoldjuk ezt a szűk keresztmetszetet, akkor egyből fel fog tűnni egy másik.”

A cikk szerzője:
Nagy Simon Aladár
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2021. április 03. 16:42
Most egy kicsit okosabbak lehettünk, de nem sokkal...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!