10 éve kezdték a felelősségteljes és tudatos internethasználat népszerűsítését Luxemburgban

2021. április 01. 23:16

A luxemburgi központú Európai Bizottság a Safer Internet Program (SIP) létrehozásával, 2010-ben tette meg az első lépést a felelősségteljes és tudatos internethasználat alkalmazása felé.

2021. április 01. 23:16
null
Ezt a célt szolgálja a kezdeményezésen belüli BEE SECURE program is, mely különösen az alábbi három csoportot célozza meg: 
  • Gyermekek és fiatalok számára, oktató jellegű programok szervezése révén hívják fel a figyelmet a helyes internethasználat alapvető szabályaira. Ők az elsődleges célcsoport, hiszen a legnagyobb veszélynek a kiskorúak vannak kitéve. 
  • Szülők és a tanárok, akiknek fejtörést okozhat a modern technológia, mely megváltoztatni képes az eddig működő, de mára már kissé idejétmúlt nevelési szabályokat. A nehézségek sokszor beárnyékolják az internet nyújtotta világ lehetőségeit. A program segít egy új fajta szemlélet kialakításába. Továbbá ez a célcsoport, akiknek a világháló használatának szabályait lefektetni szükséges, valamint példát kell mutatni a fiatalabb korosztály számára.
  • Végül, de nem utolsó sorban pedig az idősebb korosztály, akik egyre jellemzőbben vannak jelen az online térben.

A BEE SECURE szolgáltatási között az ingyenesen hívható segélyhívó rendszer is megtalálható, ahová bárki anonim módon telefonálhat, hogy segítőkész tanácsokkal lássák el. Ezen felül pedig egy külön oldalt hoztak létre (BEE SECURE Stopline) az illegális tartalmak bejelentésére is.

A 10. évfordulójuk alkalmából minden általuk szervezet konferencián ingyenes volt a részvétel, melyek igen széles körűen járták körbe a témát.

  1. "Eemol Cybersécherheet an zréck: eng Komplettiwwersiicht” – Ez a prezentáció egyszerű és praktikus módon közelítette meg a kiberbiztonság kérdéseit, valamint a védekezés legjobb módjait mutatta be.
  2. „10 years in privacy, it's been a ride!” – A Digital Privacy Salon különkiadása egy múltat idéző utazás során végig vezette a nézőket, mely bemutatta a digitális világ virágzó oldalait és annak negatív aspektusait. 
  3. „Expertentrio fir Elteren” – Ez az esemény kifejezetten a szülőket célozta meg, melyet a főszervezők a Kanner-Jugendtelefon, a luxemburgi Rendőr Főkapitányság együtt hoztak létre. A témája pedig, a gyermekek általi internet használata során felmerülő kockázatok.

Az Európai Unió Safer Internet Program keretein belül, minden évben, mintegy 170 ország bevonásával ugyanazon a napon tartja meg a Biztonságos Internet Napot. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire.  Az eseményt idén 18. alkalommal rendezték meg. 

A cikk fordítója: Sipiczki Fruzsina
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!