Veszélyben Dél-Korea népességének stabilitása

2021. március 01. 20:56

A Koreai Statisztikai Hivatal adatai szerint az ország teljes termékenységi rátája – azaz, hogy egy nő átlagosan hány gyermeket fog világra hozni – 2019-ben 0,92-re csökkent. Előző évben ez az érték 0,98 volt, így már második éve kevesebb, mint 1 gyermek vállalása az átlagos tendencia Dél-Koreában.

2021. március 01. 20:56
null

Azonban nem csak ez döntött negatív rekordot az 1970 óta tartó felmérésekben, ugyanis ebből adódóan az újszülöttek száma is mélypontra került. 2018-hoz képest 7,3 százalékos visszaesés volt tapasztalható, mely így 303.100 újszülöttet jelentetett 2019-ben. Valamint az ország népességének stabilitása is veszélybe került, mivel átlagosan 2,1 gyermek kéne szülessen egy családban, hogy a népesség száma megmaradjon.

Ezekkel az értékekkel Dél-Korea az egyetlen olyan ország a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD), ahol a teljes termékenységi ráta két egymást követő évben 1 alá esett.

Kim Jin, a statisztikai hivatal munkatársa így nyilatkozott:

„Az, hogy a teljes termékenységi ráta 1 alá csökkent, azt jelenti, hogy a következő generációban fele annyian lesznek, mint most. Ez demográfiailag igen kedvezőtlen folyamat, és az elöregedő társadalom ellensúlyozása helyett pont, hogy az elöregedés ütemének felgyorsításához fog hozzájárulni.”

Az 1000 nőre jutó születések száma a 30-34 éves korosztályban a legmagasabb, ezt követi a 35-39 éves, majd a 25-29 éves korosztály. Az átlagérték szerint a dél-koreai nők az első gyermeket 33 éves korukban vállalják, ami megegyezik az előző évben mért adattal.

A cikk szerzője: Blősz Dalma

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2021. március 02. 08:29
Vagy dolgozom és keresek, v. gyermeket vállalok és felnevelem. Nem könnyű a kettőt egyeztetni. Nem igazán vonzó, h. naphosszat mások segítségét kell igénybe venni ahhoz, h. a napi 8-10 órás otthontól távollétet a gyermekek gondozásában át lehessen hidalni. Nem lehetetlen, de nehéz és sok a kompromisszum. A gyermekbetegségek alatti gondozási igényt legfeljebb a nagycsalád tudná valahogy megosztani, de ma már nagyon kevés fiatal és még munkaképes öreg családtag lakik sétányi távolságban. Megvan annak a korábban elképzelhetetlen jólétnek az ára.
Mich
2021. március 02. 08:21
Néhány évtizede még túl sok gyerek volt Dél Koreában. Egy csomót ezek közül adoptáltak nyugati országokba... Persze azóta Dél Korea "nyugati", "fejlett", "gazdag" ország lett... csak éppen gyerekben szegény...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!