Tudósok figyelmeztetnek: lehetséges, hogy minden utazás előtt oltásra lesz szükség

2021. március 08. 23:28

Az Oxfordi Egyetem tudósai szerint fennáll a veszélye annak, hogy az embereknek nem egyszer, nem kétszer, hanem minden egyes alkalommal be kell adatniuk a koronavírus elleni védőoltást, amennyiben külföldre utaznának.

2021. március 08. 23:28
null

Túl sok a kérdőjel a hatékonyság és mellékhatások tekintetében 

A szakemberek, a Royal Society Journal hasábjain közölt jelentésben elismerik, kevés adat áll rendelkezésre a jelenlegi vakcinák hatékonyságáról vagy tartósságáról, ezért valószínű, hogy az országoknak újabb oltási programokat kell végrehajtaniuk. 

Christopher Dye járványügyi szakember a London Telegraphnak nyilatkozva kijelentette:

„Ha azt gondoljuk, az oltások hatékonysága csupán hónapokban mérhető és ezzel együtt az emberek koronavírussal szembeni védettsége is, akkor elképzelhető, hogy bevezetésre kerülnek bizonyos kritériumok az utazások során. Ilyen lehet például, ha valaki nemzetközi útra indul, elképzelhető, hogy minden egyes alkalommal be kellene oltatnia magát.”

A vakcinaútlevél megvalósítható, de csak ha globális megegyezéseken alapszik

Christopher Dye úgy véli, hogy egy hatékony vakcinaútlevél keretrendszer, lehetővé tenné, hogy visszatérjünk a Covid előtti szokásainkhoz – az utazásokhoz és a közösségi élethez – mások és önmagunk egészségének veszélyeztetése nélkül. 

Melinda Mills professzor pedig arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen rendszer megkülönböztethet és növelheti az egyenlőtlenségeket is az emberek között. A használata pedig számos etikai, jogi kérdést vethet fel. Továbbá fontosnak tartja azon kérdéskör megvitatását. hogy ezek az útlevelek nemzetközi vagy belföldi utazásra jogosítják fel tulajdonosát. 

Azzal azonban egyetért, hogy szélesebb körű egyeztetésre van szükségünk a vakcinaútlevéllel kapcsolatban, az immunitás tudományától kezdve az adatvédelemig, a technikai kihívásokig, valamint figyelembe kell venni a kialakításakor az etikai szempontokat és a törvényeket is. 

Az emberi szabadságjogok is veszélybe kerülhetnek

Az emberi szabadságjogok védelme mellett kampányoló brit Big Brother Watch igazgatója, Silkie Carlo a twitteren hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy szerinte a vakcinaútlevelekkel a kormány nem visszaadja az emberek szabadságát, hanem újabb módszereket vezet be, amelyekkel még jobban korlátozhat. Úgy gondolja, egy olyan negatív utópia felé tartunk, ahol az emberek vakcinaútlevéllel indulnak bevásárolni. 

A cikk szerzője: Fülöp Réka 
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2021. március 10. 23:40
De azért szarni ugye mehetek újabb védőoltás nélkül?
certus
2021. március 09. 19:11
"Ha azt gondoljuk, az oltások hatékonysága csupán hónapokban mérhető " Az ilyesmit nem gondoljuk, hanem mérjük.
fatman
2021. március 09. 18:53
jó biznisz lenne, mi? szemétládák!
Angóra
2021. március 09. 18:32
:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!