Ma ünnepeljük a vizet, addig amíg még lehet

2021. március 22. 20:23

A víz világnapját 1993 óta minden év, március 22-én tartják, hogy felhívják a figyelmet az édesvíz fontosságára és támogassák az édesvízkészletek fenntartható kezelését.

2021. március 22. 20:23
null

A víz alapvető emberi szükséglet, amely a fiziológia, a higiénia és annak támogatására, valamint az élet és az egészség fenntartásának elengedhetetlen eszköze. 

A vízhez és a higiéniához való hozzáférés alapvető emberi jog.

A víz világnapja alkalmából évente új vízügyi világjelentést tesznek közzé, amely a döntéshozók számára a fenntartható vízpolitika kialakításához és végrehajtásához nyújt eszközöket. Ezt a jelentést az UNESCO vízfejlesztési világprogramja koordinálja az UN-Water megbízásából. A "Vízértékelésről" szóló 2021-es vízfejlesztési világjelentés értékeli a különböző ágazatokban és perspektívákban a víz értékelésének jelenlegi helyzetét és kihívásait, meghatározza, hogy az értékelés milyen módon mozdítható elő eszközként a fenntarthatóság eléréséhez.

Az idei év egyik központi témája a nők szerepe a vízellátásban. 61 országban, 10-ből 8 háztartásban a nők és a lányok voltak felelősek a víz szállításáért, ami 200 millió órának, 8,3 millió napnak, vagyis 22 800 évnek felel meg.

Becslések szerint a biztonságos ivóvízhez és higiéniához való egyetemes hozzáférés elérése 140 alacsony és közepes jövedelmű országban évente mintegy 114 milliárd dollárba kerülne.

Az ilyen beruházások haszon-költség aránya jelentős pozitív hozamot mutatott. A higiéniára vonatkozó megtérülés még magasabb, mivel sok esetben nagymértékben javíthatja az egészségügyi eredményeket, így kevésbé van szükség további drága infrastruktúrára.

Azonban az UNICEF adatai szerint ma világszerte mintegy 1,42 milliárd ember számára nem elérhető a megfelelő minőségű víz.

A COVID-19 járvány megjelenése a világ legkiszolgáltatottabb embereit érintette legsúlyosabban. Az alapvető vízellátás hiánya vagy annak akadozott elérése, napjaink legkardinálisabb kérdését, mivel a higiéniát korlátozza. A kézhigiénia pedig a vírus megakadályozásának egyik alaptézise.

Világszerte több mint hárommilliárd embernek és ötből két egészségügyi intézménynek nincs megfelelő hozzáférése a kézhigiéniás felszerelésekhez, melyek hiánya fokozott kockázati tényezőt jelent a COVID-19 és más fertőző betegségek terjedésében.

Az emberi életben, valamint az oktatási és gazdasági potenciálban elvesztett érték, terhet jelent a társadalom számára. A tiszta vízhez és a biztonságos higiéniai szolgáltatásokhoz való hozzáférés hozzájárul a méltóságteljes és egyenlő élethez.

Az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjának (IHP) tevékenységein keresztül, világszerte arra törekszik, hogy egy tudományos ismeret bázist építsen, amely segíti az országokat a vízkészleteik fenntartható kezelésében.

A víz egyedülálló erőforrás

A víz egyedülálló és nem helyettesíthető, korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló erőforrás. Az élet, a társadalmak és a gazdaságok alapjaként több értékkel és előnnyel jár. De ellentétben a legtöbb más értékes forrással, bebizonyosodott, rendkívül nehéz meghatározni a valódi "értékét".

„A Víz Világnapja felhívás a cselekvésre. A felelősség mindenkit terhel. Kormányok, egyesületek, magánpartnerek: fel kell ismernünk a víz sokrétű értékét, és cselekednünk kell ezen alapvető erőforrás megőrzéséért, amely bolygónk számára egyedi színt ad" – mondta Audrey Azoulay, a World Water Day 2021, főigazgatója.

A cikk szerzője: Szalga Bogi

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!