Izrael és a szabadság fogalmának esete

2021. március 10. 23:14

Egészen biztos, hogy a szabadság fogalmát az elmúlt egy évben mindannyiunknak újra kellett definiálni, de talán ennyire új értelmezést, mint az izraeli kormány, senki nem talált.

2021. március 10. 23:14
null

Tavaly még biztosan nem ugyanazt jelentette szabadnak lenni, mint most, a világjárvány idején. Abban is sokan egyetértenek, hogy az átalakulásokkal inkább meg kell tanulni együtt élni, mint vissza követelni “régi” életünket. 

,,Szabadság karkötővel” a karanténban

Izraelben a külföldről érkezők úgynevezett „szabadság karkötővel” válthatják ki a katonákkal őrzött hatósági karantént. A karkötő egyébként egy kormány által ellenőrzött nyomkövető, mely lehetőséget biztosít arra, hogy az illető otthonában töltse le, az előírt kéthetes karantént.

A kormány azt mondja, hogy megadják a választás lehetőségét, nem kötelező élni a karkötő által nyújtott kényelmi lehetőségekkel. Továbbra is fennáll az az opció, hogy az országba érkező a karantén két hetes időtartamát egy őrzött, szállodai szobában töltse.

Több országban alkalmazzák már a kezdetek óta az úgynevezett „intelligens karantén” applikációkat, mellyel két lehetőséget hagynak az embereknek: vagy állami intézménybe, vagy házi karanténba vonulnak az app használatával. 

Az izraeli kormány szerint, a már majd egy éve használt applikációs technológia elavult, így megtalálták a tökéletes innovációt. Az okosórák népszerűségén felbuzdulva megalkották a szabadság karkötőt, melyet a repülőtérre érkező utazóra helyben fel is csatolnak, aktiválnak és így engedik haza, hogy saját otthonában, folyamatos kontroll alatt letöltse karantén idejét. 

A készüléket a SuperCom nevű cég gyártja, amely korábban már több ország kormányának dolgozott foglyok nyomon követésére és megfigyelésére szolgáló rendszereken.

A szabadság mindenkinek mást jelent a SuperCom vezérigazgatója, Ordan Trablesi szerint, a karperec attól nevezhető “szabadság karkötőnek”, hogy így senkit nem kell bezárni, sőt lehetőséget biztosít a házi karantén rugalmas és kényelmes megoldására. 

A nyomkövető nem aratott osztatlan sikert

Bár a kormány és a SuperCom is egyetért, hogy a technológiai magasan veri a karantén alkalmazást, az izraeli legfelsőbb bíróság nem osztja a véleményt.

A rendszert 2020 márciusa óta tesztelik, már akkor kimondta a bíróság, hogy az erőfeszítések „drákóiak” és veszélyeztetik az ország demokráciáját, ezért csak sürgősségi esetekben használható az eszköz. A kormány egy időre felfüggesztette a használatot, majd az újabb hullám megérkezésével újra előkerült ideiglenes teszt rendszerként, ami azóta is tart.

Az oltottságban egyébként világ első Izrael a “zöld útlevelek” használatát is megkezdte, mely igazolja, hogy az egyén megkapta a védőoltást, ezért több joggal rendelkezik, mint azok, akik még nem védettek.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!