Franciaország végrehajtotta az első katonai űrgyakorlatát

2021. március 18. 20:56

Franciaország március 8-án útjára indította első katonai űr gyakorlatát, annak érdekében, hogy értékelje és megvédje műholdjait és egyéb védelmi felszereléseit egy esetleges támadástól.

2021. március 18. 20:56
null

A gyakorlat 18 szimulált eseményt foglalt magába március 8. és 12. között, amelyeket a francia Toulouse Űrparancsnokság műveleti helyiségében hajtottak végre.

Nem csak a Francia hadsereg, de Európa számára is az első ilyen esemény volt. 

A gyakorlatban közreműködött a Space Force (amerikai űrhadosztály) és a Német Űrparancsnokság is. Az „AsterX” kódnevű gyakorlat kevés részlete ismert, de a jelentések szerint célja a válsághelyzet szimulálása francia műholdak segítségével, és annak biztosítása, hogy az Űrparancsnokság készen álljon a válaszadásra.

A fejlett kémműholdak és a titkos telekommunikációs infrastruktúra fejlesztése az elmúlt években stratégiai jelentőséget adott az űriparnak.

A francia Űrparancsnokság 2019-ben alakult meg, reagálva a globális hatalmak növekvő tendenciájára, például az amerikai űrhadsereg létrehozására, mely erősen fokozta a feszültséget a világban. De valószínűleg nagy szerepet játszott az orosz ügynökök állítólagos kísérlete a műholdas kémkedésben is.

Akkor Florence Parly francia védelmi miniszter úgy nyilatkozott: "Szövetségeseink és ellenfeleink militarizálják az űrt ... Cselekednünk kell".

Franciaország megerősíti a megfigyelési rendszereket egy olyan területen, amely a Föld hatalmai közötti konfrontáció jelentős színterévé válhat. Továbbá a tervek között szerepel műholdas lézerfegyverek kifejlesztése is. Mindez állítólag Oroszország és Kína erőfeszítései is az űr militarizálására okán. Eddig azonban sem Oroszország, sem pedig Kína nem tartott űrháborús gyakorlatot.

Párizs katonai gyakorlata, része a francia kormány azon stratégiájának, mely az országot a világ harmadik legnagyobb űrhatalmává kívánja tenni.

A Francia Űrparancsnokságot 2019. július 13-án hozták létre két új fenyegető probléma kezelésére. Egyrészt a katonai és polgári műveletek egyre inkább függnek az űr képességektől, miközben ezzel párhuzamosan az integritásukat fenyegető veszélyek is fejlődnek. Másrészt Franciaország iparát és technológiai előnyeit megkérdőjelezi a közelmúltbeli magánszektor - a NewSpace - fejlődése.

Franciaország úgy döntött, hogy 2025-ig közel 5 milliárd eurót szán a területi kapacitások fejlesztésére. Ennek kapcsán új operatív központ épül Toulouse-ban, amely egyesíti katonai műholdas megfigyelő központját (CMOS) és az Európában egyedülálló űrobjektumok, katonai megfigyelésének központját (COSMOS), amely több, mint 10 000 űrobjektumot tart szemmel az orbitális pályán.
 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!