Egy nyugtalan szupermasszív fekete lyuk kószálhat a galaxis körül

2021. március 19. 22:51

A bolygók körül holdak keringenek, a csillagok körül bolygók, a szupermasszív fekete lyukak körül pedig a galaxisok csillagai. Így épül fel a „tápláléklánc” az univerzumban. A fényt is elnyelő, irtózatos tömegű szupermasszív fekete lyukak általában nyugodtan tespednek egy galaxis közepén, ám most úgy tűnik, van közöttük olyan, amelyik meglepő mozgást produkál.

2021. március 19. 22:51
null

Az univerzum óriásai 

A fekete lyuk egy olyan gömbszimmetrikus égitest, melynek valójában nincsen belső szerkezete, csak tömege és töltése. Fekete lyukak a csillagok halála nyomán keletkeznek, amikor a tömegük egy kritikus értéknél kisebb térfogatba sűrűsödik össze. Ezt nevezik gravitációs összeomlásnak. 

Létezésüket már az általános relativitáselmélet megjósolta, de észlelni csak nehezen lehet őket, hiszen ahogyan minden mást, úgy a fényt is elnyelik. Ezért nem láthatóak, és csak akkor lehet megfigyelni egy fekete lyukat, ha az éppen kitakar a látómezőben egy másik égitestet. A fekete lyukak, melyek a galaxisok magjában találhatóak és óriási tömegűek (százezer és tízmilliárd naptömeg között), azok a szupernagy vagy szupermasszív fekete lyukak. Ezek jelentősen befolyásolják az egész univerzumot és annak felépítését, hiszen csillagok százmillióit ejtik csapdába maguk körül, hogy látványos galaxisokat alkossanak.

Tudományos újdonság

Eddig úgy tűnt, hogy a hatalmas tömeg a helyükön tartja ezeket a kozmikus óriásokat. A tudósok arra továbbra sem számítanak, hogy általános jelenség lenne, hogy egy szupermasszív fekete lyuk valamilyen mozgást végez. 

A világegyetem tágulásának köszönhetően természetesen semmi sem mozdulatlan az univerzumban, de amerikai kutatók érdekes jelenséget figyeltek meg.

Tíz távoli galaxist vizsgáltak, és olyan szupermasszív fekete lyukat kerestek, amely a saját csillagaihoz képest is mozog.

Ezek közül egynél, a tőlünk körülbelül 230 millió fényévnyire lévő J0437 + 2456 jelzésű galaxis közepén található, hárommillió naptömegű fekete lyuknál 177 000 km/h sebességű mozgást észleltek. 

A titok megfejtése

A jelenség oka valószínűleg az, hogy vagy két szupermasszív fekete lyuk összeütközésének utóhatásaként keletkezik ez a mozgás, vagy egy bináris pár egyik tagját találták meg. Ez azt jelenti, hogy két egymás körül keringő szupermasszív fekete lyuk egyik eleme a most felfedezett égitest, a másik pedig a megfigyelések elől rejtve maradt, például kisebb mérete miatt. 

Ezeknek a hatalmas szörnyetegeknek a viselkedését is lehetetlen közvetlenül megfigyelni, így csak az általuk kibocsájtott rádiójelekből következtethetnek a tudósok.

Ahhoz, hogy biztosak lehessenek a különleges mozgás okában, további megfigyelések és kutatások szükségesek.

Egyébként otthonunk, a Tejútrendszer sok milliárd év múlva várhatóan szintén egy ütközésben alkot majd hasonló bináris párt az Androméda galaxissal. 

A cikk szerzője: Papp Helga
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. április 03. 07:55
"Egyébként otthonunk, a Tejútrendszer sok milliárd év múlva várhatóan szintén egy ütközésben alkot majd hasonló bináris párt az Androméda galaxissal. " Nem olyan sok. "Csak 4.
Autofocus
2021. április 02. 23:56
Úgy véled, indokolt máris lemondani a Lakáskultúra előfizetésünket?
pandalala
2021. április 01. 20:33
Há', nem tudhatjuk h 1-2 száz millió év múlva leszünk-e egyáltalán, s hogy ha igen, akkor mivé fejlődhetünk ... Lehet h már meg fogjuk tudni hajlítani a teret, s akkor oda mehetünk ahova csak akarunk!! ;-D
pandalala
2021. április 01. 20:29
A földi élet szempontjából viszont, amúgy sem érint már minket a dolog, mert már cca 2 milliárd év múlva sem igen lesz már élet a Földön, a Nap felfúvódása miatt ... cca 4 milliárd év múlva meg, már nem is igen lesz már meg a Nap se .. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!