Egy kilátó, ahonnét tökéletes a kilátás Európa és Ázsia találkozására

2021. március 30. 23:57

A törökországi Melike Altinisik Architects (MAA) nemrégiben fejezte be az új, feltűnő és extra magas kommunikációs torony munkálatait.

2021. március 30. 23:57
null

Az Isztambul fölé emelkedő torony, 369 méteres magasságban ad otthon egy étteremnek és kilátónak. A látogatók nem kevesebb élményt kapnak az impozáns kilátóból, mint Európa és Ázsia találkozási pontjának látványát.

Az isztambuli tévé- és rádiótorony szerkezete acélbeton vasmagból áll, faragott homlokzattal és a tetején egy nagy acél árbóccal. A kialakítás fő szempontjai, az ellenállás a természeti erőknek – főként az erős szél által adódó lehetséges problémák – és a helyi domborzat adta lehetőségek kiaknázása. 

A torony belseje 29 000 négyzetméter, amelynek nagy része műszaki terület, ezért a lakosság számára nem látogatható.

A közönség számára a földszinten található fűvel borított dobogó áll nyitva, amely előcsarnokot, kávézót és kiállítóhelyeket tartalmaz. 

Innen felmehetnek egy üveg homlokzatú lifttel a torony tetejére, miközben élvezhetik a Boszporusz-szorosra és a Princes-szigetekre nyíló kilátást. Majd a torony tetején egy étteremmel egybekötött kilátót találnak, ahol a 360 fokos körpanoráma nyújt ámulatba ejtő látványt. A kilátás pontos magasságáról nincs információ, de annyi biztos, hogy jelenleg a legmagasabb pont Isztambulban.

A belső berendezés meglehetősen futurisztikus megjelenésű, mely homályosan emlékeztet a Zaha Hadid Architects néhány munkájára. Ez azért sem meglepő, mert az MAA alapítója néhány évig a ZHA munkatársa volt, mielőtt saját céget alapított volna. 

A belső tereket úgy tervezték, hogy minél egyedibb enteriőrt kapjon, mely a látogatók számára is egy újfajta futurisztikus élményt kínál.

Az elképzelés az volt, hogy a természetes környezeti és fény adottságokat kiaknázva ötvözzék azt a meglepő dizájnnal. Ezzel új perspektívát mutatva, a vendégeket arra inspirálják, hogy merjenek bátrabban és másképpen gondolkodni. 

A torony munkálatai 2011-ben kezdődtek, és mostanra készültek el. Várhatóan 2021-ben késő tavasszal nyitja meg kapuit, és a becslések szerint évente 4,5 millió látogatóra számítanak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!