Digitális Nomádok, modern korunk kalandorai

2021. március 28. 10:25

Digitális nomádok. Kalandosan hangzik és rettentő sok helyről hallunk róluk. Utazni és pénzt keresni kötöttségek nélkül, csodálatos tengerpartokon koktélt szürcsölve? Ki ne vágyna erre az idillre? De vajon a valóságban is ennyire csábító ez a lehetőség? Cikksorozatunkban az elmúlt évtized egyik leggyorsabban növekvő életmód trendjének járunk utána.

2021. március 28. 10:25
null

Mi az a nomád?

Hogy megértsük mit takar ez az életstílus, kezdjük magával a „nomád” kifejezéssel. A szó a definíció modern értelmezésben egy olyan személy, akinek nincs állandó otthona, hanem egyik helyről a másikra vándorol. Nincs fix intervallum arra vonatkozóan, hogy meddig kell „úton” lennie, vagy milyen gyorsan és merre kell barangolnia, hogy nomádnak és ne csak hosszú távú utazóként tartsuk őt számon. De az elmondható, hogy az utazóktól a nomádok általában abban különböznek, hogy ők olyan sokáig utaznak (talán egész életükben is), hogy menet közben pénzt kell keresniük. Helyi munkát vállalnak, például mezőgazdasági idénymunkákat vagy a vendéglátásban, hogy megvásárolhassák a mindennapi betevőjüket, és átköltözhessenek a következő úti céljukba. Vannak, akik hosszabb ideig tartózkodnak bizonyos helyeken, ők az úgynevezett „lassú utazók - slow travellers”, vannak, akik pedig gyorsabban váltanak tartózkodási helyet.

De akkor miben más egy digitális nomád?

A kifejezés Tsugio Makimoto és David Manners 1997-es 'Digital Nomad' című könyvében jelent meg először. Maga a digitális nomád életmód viszont igazán Tim Ferris 2007-es "Négy órás munkahét' című könyvének megjelenése után kezdett igazán terjedni.

Azokat a nomádokat tehát, akik nem végeznek helyben munkát azért, hogy fenn tudják tartani magukat, hanem online dolgoznak, digitális nomádnak nevezzük. Laptopjaikkal, okostelefonjaikkal és táblagépeikkel helyfüggetlen munkát végeznek, és ezzel pénzt keresnek. A technológiának és az internetnek hála egyszerűen magukkal hozhatják munkájukat, bármerre is járjanak, és szállodai szobákból, könyvtárakból, kávézókból vagy co-working irodából dolgoznak.

Noha a digitális nomádok mindegyike online dolgozik, munkájuk nagyban változhat, és három fő kategóriába sorolhatók:

1. Távmunkások: Manapság sok vállalat kínál munkatársainak távoli munkavégzést. Nem számít, hogy a munkavállaló otthon ül-e miközben dolgozik, vagy utazik. Ez a fajta távmunka többnyire stabil és biztonságos jövedelmet biztosít a saját munkahelyének megválasztásának rugalmasságával.

2. Szabadúszók: A digitális nomád végezhet szabadúszó online munkát egy vagy több ügyfél számára. Az ilyen típusú munkák gyakran a webdizájn, közösségi média kezelés vagy a tartalomírás köré csoportosulnak. A szabadúszó bárhonnan tud dolgozni a világon, mindaddig, amíg ügyfelei elfogadják azt a tényt, hogy fizikailag valószínűleg soha nem fognak vele találkozni. Általában megbízásokat a szabadúszók számára létesített platformokon, például az Upwork-ön vagy a Fiverr-en találnak.

3. Vállalkozók: Néhány digitális nomádnak olyan vállalkozása van, aminek minden folyamatát és üzletmenetét lehetséges online intézni, például a dropshipping. Mások online szolgáltatások kereskedelmével/tanácsadással keresik a pénzüket. És nagyon keveseknek sikerül megélni magával a nomád életmóddal, akár utazó bloggerként vagy fotósként.

Megjegyzés: Aki távmunkás az nem szükség szerint digitális nomád. Sok olyan ember van, különösen a járvány következtében, aki nem jár be a céges irodába, hanem „otthonában” él, dolgozik és nem utazik sehova. E koncepció mentén az illető sok időt és pénzt takaríthat meg, amit egyébként arra kellene fordítania, hogy naponta egy irodába ingázzon. Kiváló lehetőség ez azok számára is, akik nem tudják vagy nem akarják elhagyni a házukat, például fogyatékosság miatt, vagy azért, mert gondozniuk kell valakit. Összegezve tehát ahhoz, hogy digitális nomád legyen valaki távmunkában kell dolgoznia úgy, hogy közben utazik a világban.

Digitális nomád trendek

Ahogy cikkünk elején is említettük, ez az életstílus igen népszerűvé vált az utóbbi időben.

Egyesek szerint 2020-ban minden harmadik ember távmunkában dolgozott az USA-ban. Vannak más becslések, amelyek szerint 2035-re 1 milliárd digitális nomád lesz a Földön. 

Demográfiailag a jelenlegi és jövőbeni digitális nomádok közül egyre nagyobb lesz az 1980 után születettek aránya, akik jobban értékelik az utazás szabadságát, mint a biztos munkahelyet vagy a nagyobb anyagi megbecsülést. Ez az életmód nem csak a munkavállaló számára lehet csábító. 

A vállalatok és az alkalmazottak egyaránt azt tapasztalják, hogy a távmunka a megfelelő keretek között növelheti a termelékenységet és a hatékonyságot. Ezen felül a munkavállalók több mint 80 százaléka alacsonyabb stresszről számolt be, ha távolról dolgozott. Arról nem is beszélve, hogy a cégek rengeteg pénzt takaríthatnak meg az irodahelységen és az üzemeltetési költségeken, ha a kollégák egy része otthonról dolgozik.

A digitális nomád lét kétségkívül robbanás előtt áll. Világszerte egyre ideálisabbá válnak a körülmények. A mobil internet és az IT eszközök folyamatosan javulnak, és a hasznos nomád munkavégzést támogató alkalmazások, közösségek és ökoszisztémák virágoznak. 

A COVID utáni világ tanulságait még le kell vonni a teljes képhez, ugyanis a digitális nomád lét biztosan nem való mindenkinek. Viszont egy bizonyos rétegnek ez hozhatja el az önmagvalósítás élményét és az arany középutat a munka és a magánélet egyensúlyának tekintetében.

Cikksorozatunk következő részében megvizsgáljuk a Top 10 várost a digitális nomádok számára.

A cikk szerzője: Nagy Simon Aladár
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!