Csak 112 év és egyenlőek lesznek a nők és a férfiak fizetései

2021. március 16. 22:10

Egy friss elemzés szerint a koronavírus-járvány visszafordította azokat az eredményeket, melyek a nemek közötti egyenlőség terén zajlottak a munka világában való elhelyeskezés során. Súlyos probléma előtt állhatunk, ha a status quo marad, akkor a nemek közötti fizetési paritás elérése több, mint egy évszázadot vehet igénybe.

2021. március 16. 22:10
null

Az üzleti stratégiai tanácsadással foglalkozó Strategy& az idei nemzetközi nőnap alkalmából arra világított rá, hogy a vírus okozta jelenlegi gazdasági válság idején a nőket milyen problémák sújtják. Különöstekintettel az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) országokra vetítve, melyben közel 40 tagországa alkot közös globális együttműködést. Magyarország 1996 óta tagja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek. 

Larice Stielow, a Strategy& vezető közgazdásza elmondta, a vírushelyzet a munkahelyek elvesztésének tekintetében több nőt érint, mint férfit. Az erősen sújtott ágazatokban eredetileg ugyanis több női alkalmazott van.

Véleménye szerint a legrosszabb még hátra van, mert az egyes országok munkahelymegőrzési rendszerei sokakat még bent tartanak, melyek elfedik a foglalkoztatottságra mért véglelges hatását. 

Beszélni kell a nem fizetett gondozás és a háztartási munka kérdéséről is, mely teher igazságtalanul a nőket érinti világszerte. A járvány kitörése óta ezek az egyenlőtlenségek fokozódtak, Stielow szerint megfigyelhető az is, hogy a nők a klasszikus munka világából kiszorulnak, nyilván a fokozott otthoni részvétel miatt.

Ennek eredménye negatívan befolyásolja a nemek közötti egyenlőséget a gazdasági vállalásokban. A Strategy& évek óta követi a nemek közötti egyenlőség alakulását az OECD országokban, többek között a munkaerő-piaci részvétel, a fizetési különbségek és a munkanélküliségi ráta mutatói alapján. 

Ebben az évben minden mutató visszaesett

A női munkaerő részvétele a 2019-es 70 százalékról 2020-ra 66 százalékra csökkent, míg a női és a férfi munkaerő részvétele közti különbség 10 százalékról 13 százalékra ugrott. A nemek közötti bérszakadék 1 százalékkal, a nők munkanélkülisége pedig 2 százalékkal nőtt. Feltűnő, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott férfiak száma nem változott az OECD piacain, szemben a nők 2 százalékos visszaesésével.

Aggodalomra ad okot az az idő, amely szükséges az egyenlőtlenség helyreállításához.

A munkaerő számos szegmensét befolyásolja a járvány, a számszerűsített probléma itt a nemek közötti fizetési paritás. A stratégia becslések szerint, a nemek közötti bérszakadék megszüntetése a haladás jelenlegi ütemében 112 évet vesz igénybe.

A helyzet korántsem fenntartható, és összehangolt erőfeszítésekre van szükség. A társadalmi szempontokat leszámítva a szakértők kiemelik az egyenlőségből származó gazdasági előnyöket.

,,Elemzésünkből megállapítható, hogy a nők foglalkoztatási rátájának növekedése az OECD-ben évente 6 milliárd dollárral növelheti a GDP-t, míg a nemek közötti bérszakadék megszüntetése az OECD-ben a nők jövedelmét évi 2 milliárd dollárral növelheti” – összegezte Stielow.

Magyarországon a KSH adatai szerint, a 2020. IV. negyedévében a nők tekintetében 4,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami fél százalékkal magasabb, mint a férfiaké. Összehasonlításképpen a 2019-es adatok ugyanezen időszakában a nőknél 3,5 még a férfiaknál 3,2 százalékon állt a munkanélküliségi ráta. Tehát a korábbi évet tekintve is magasabb volt a nők körében mutató, de a vírus okozta helyzetben a számok egyértelműen növekedtek mindkét nem tekintetében.

A cikk szerzője: Szalga Bogi
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zod
2021. március 31. 21:55
Nem a fizetésekben van különbség, hanem a jövedelmekben. Azonos munkáért azonos bért kapnak a férfiak és a nők. A férfiak egyszerűen több időt töltenek munkával és hajlamosabbak kockázatosabb-ezért jobban fizetett-hivatásokat választani.
civis72
2021. március 22. 12:35
112 év múlva minden férfi annyit fog keresni mint Merkel ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!