Nem lennénk a hazai baloldal helyében: már Biden is minden erővel a hazait védi

2021. március 01. 21:09

Joe Biden elnöki rendeletet írt alá a napokban az alapvető termékek beszállítói láncának felülvizsgálatára annak érdekében, hogy biztonságos és hazai ellátási láncok alakulhassanak ki. Átvizsgálnák a termelési láncokat, azonosítva a kockázatokat és veszélyeket, amelyeket a külföldi tulajdonlás jelent.

2021. március 01. 21:09
null
Takács Zsolt

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai háztartások az elmúlt években többször tapasztalták az alapvető termékek – gyógyszerek, élelmiszerek – hiányát és ennek megakadályozására Biden elrendelte ezen termékek beszállítói láncainak felülvizsgálatát, mivel az elnök szerint a jövőben nem lehet megengedni, hogy termelési hiány álljon elő.

Biden ezzel folytathatja az áttérést a patrióta gazdaságpolitika irányába, mivel a közlemény kiemeli, hogy a külföldi versenytársak sem lehetetleníthetik el az ellátási láncokat. Ennek egyetlen módja a hazai termelők, kereskedők megerősítése.

A rendelet előírja négy kulcsfontosságú termék beszállítói láncának részletes felülvizsgálatát. A gyógyszer-hatóanyagok esetében az ellenőrzés azért indokolt, mivel az elmúlt évtizedekben

az Egyesült Államokat hatóanyaggal ellátó vállalatok több mint 70 százaléka külföldre költözött.

Fontos szerepet kaptak emellett a nélkülözhetetlen ásványi anyagok – például ritkaföldfémek, szénszálas alkatrészek –, a félvezetők – 1990-ben az USA részesedése még 37 százalék volt, de mára ez már csak 12 százalék – és a nagyteljesítményű akkumulátorok, amik az elektromos autók gyártásához szükségesek.

Ezenfelül a rendelet kijelöl hat kulcsfontosságú ágazatot (védelmi ipar, közegészségügyi és biológiai felkészültség, az információs- és kommunikációs technológia, az energiaszektor, a közlekedés, a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés), amelyek beszállítói láncait egy éves, alapos felülvizsgálat alá kell vonni, hogy

azonosítsák a külföldi kézben tartott termelési szakaszok okozta nemzetbiztonsági kockázatokat.

Választási ígéret?

Joe Biden a választási kampányban megígérte, hogy iparpolitikájával a hazai ipart fogja előtérbe helyezni. Biden már a választás előtt is kitért arra, hogy vissza akarja szerezni a kritikus ellátási láncokat, amelynek igazolása az előbb ismertetett rendelet.

Az intézkedés alapvetően a kínai termékek ellen és az amerikai megvédésére irányul, ami egyezik a Trump-adminisztráció terveivel is. Biden elmondta, hogy fő célja a hazai beszállítók, KKV-k megerősítése és a jól fizető munkahelyek megteremtése.

Természetesen a Fehér Ház nem akarja kizárni az összes külföldi beszállítót, csak a hazait akarja előnybe hozni. A chipgyártás terén való együttműködést várhatóan folytatja az Egyesült Államok Tajvannal, Japánnal és Dél-Koreával, a ritkaföldfémek esetén pedig Ausztráliával, hogy csökkentse egyoldalú függőségét Kínától.

Ennek ékes példája, hogy a világ vezető chipgyártója,

a Taiwan Semiconductor Manufacturing az amerikai kormány támogatásával Arizónában új gyárat épít a közeljövőben.

Biden felismerte, hogy az USA legnagyobb versenytársa, Kína több milliárd dollárt költ a jövő technológiájának megszerzésére, miközben az Egyesült Államok csak tétovázik. Ennek kiküszöbölésére az elnök még a választási kampányban azt ígérte, hogy 300 milliárd dollárral fogja támogatni a kutatás-fejlesztést, amiben nagy szerepet kapnak majd az elektromos autók és a mesterséges intelligenica.

Biden célja az is, hogy a közbeszerzésekkel a hazai gazdaságot és cégeket támogassa az amerikai kormány, ami egyértelmű és szándékos eltérés a korábbi amerikai kormányok naiv globalista megközelítésétől.

A biztonságos beszállítói láncok megteremtése érdekében a Biden-adminisztrációnak sürgősen fejlesztenie kell a nemzeti infrastruktúrát is – ilyenek a kikötők, a vasúti-hálózatok vagy a szolgáltató iparágak. Erre utoljára a nyolcvanas években volt példa, de mára elkerülhetetlenné vált a fejlesztés.

Egyes szerzők szerint arra is van esély, hogy Biden még komolyabban veszi az amerikai gazdaság támogatását és a patrióta gazdaságpolitikát, mint Trump, aki inkább retorikában igyekezett kifejezni a hazai melletti elköteleződését.

A hazai baloldal számára ugyanakkor fontos felismerés, hogy Biden a gyakorlatban jelentős részben azt teszi, mint bármely, a nemzeti érdeket követő kormányzat. 

(Borítókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2021. április 12. 19:32
Ne emlegesd Kínát, mert abból mindig szarul jöttök ki, akár kereskedelemről, akár oltásról van is szó.
fatman
2021. április 05. 22:26
nincs itt semmi ellentmondás! Biden az amerikai termelést védi... a magyar ellenzék is...
aaabbbccc
2021. március 20. 15:12
Trump is ezt mondta csak akkor meg ez hazugsag volt
szodabár
2021. március 20. 15:12
Jaja, Orbán egyedül kitalálta a svájci frank hitelt és most a vírust is ő kavartatta. Zseni, ugye? Hány éves vagy királyfi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!