Baktériumok segíthetik a növénytermesztést a Marson

2021. március 20. 01:05

A felfedezett baktériumok segítséget nyújthatnak majd abban, hogy a vörös bolygón uralkodó zord körülményeknek is képesek legyenek ellenállni az ott termesztett növények.

2021. március 20. 01:05
null

Idén február 18-án betette az emberiség a lábát a Mars bolygóra, hiszen sikeresen landolt a NASA Perseverance marsjárója. Ez egy fontos lépés abban a folyamatban, melynek során az Amerikai Űrkutatási Hivatal embereket kíván eljuttatni a Mars felszínére. A hosszabb tartózkodáshoz azonban valahogyan meg kell szelidíteni a korántsem barátságos vörös bolygót.

Barátságtalan környék

Szomszédunk a Naprendszer harmadik legnagyobb kőzetbolygója, átmérője fele a Földének. Légköre nagyon ritka, melynek 95 százaléka szén-dioxid, oxigén pedig csak nyomokban található. A felszíni légnyomás kevesebb, mint egy százaléka a földinek. 

A bolygó gravitációja csupán 38 százalék az itthonihoz képest, mely az emberi szervezet számára hosszútávon kifejezetten káros. A hőmérséklet általában -87 és -5 Celsius fok között van, és télen a magas szén-dioxid szint miatt szénsavhó esik. A talaj a kutatások szerint annak ellenére is alkalmas lehet az életre és növénytermesztésre, hogy nagy mennyiségű vas-oxid borítja. A körülmények tehát ideálisnak nem mondhatóak, de az emberiség leghatékonyabb eszköze az alkalmazkodás.

Segítőkész baktériumok

Általában különféle betegségek, a kezelésükre szolgáló gyógyszerek és kellemetlen tünetek jutnak eszünkbe a baktérium szó hallatán. Ne hagyjuk azonban, hogy előítéleteink tévútra vigyenek minket. Ugyanis az emberi szervezetben milliószám találhatóak olyan parányi mikroorganizmusok, melyekkel békés barátságban, sőt, szimbiotikus harmóniában alkotunk egy közösséget. 

Hasonlóan vannak ezzel az állatok, de még a növények is. Elég például csak a talajban élő, szintén rendkívül népes baktérium univerzumra gondolni, ahol számos nélkülözhetetlen organizmus található, a jó minőségű talaj kialakulásához. Szóval felejtsük el a gonosz bacilusok képét, mert lehet, hogy nekik köszönhetjük, ha egy új otthonra lelünk a Marson.

Újoncok az űrből

A Frontiers in Microbiology című folyóiratban jelent meg egy tanulmány, mely szerint a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) négy baktérium törzset izoláltak. Ebből három teljesen új, eddig ismeretlen törzs, és segítséget nyújthatnak majd abban, hogy a vörös bolygón uralkodó zord körülményeknek is képesek legyenek ellenállni az ott termesztett növények. Ezek a törzsek ugyanis a kutatók szerint rendelkeznek olyan biotechnológiailag hasznos genetikai meghatározókkal, melyek erre a tulajdonságra utalnak. Azonban annak érdekében, hogy a növények alkalmazkodóképességét befolyásoló hatásukról átfogóbb képet kapjanak, további kutatások szükségesek, melyekhez az ISS tökéletes helyszín lehet. 

A kutatócsoport szerint ahhoz, hogy extrém helyeken, minimális erőforrások bevonásával tudjanak növényeket termeszteni, elengedhetetlen, hogy képesek legyenek azokat az új mikrobákat izolálni, melyek stresszes körülmények között segíthetik a növények alkalmazkodását. 

A cikk szerzője: Papp Helga
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!