A Zoom megálmodója egész biztosan úgy él, mint Marci hevesen

2021. március 11. 21:48

A Zoom részvényei nem meglepő módon, a tavalyi évben bombaként robbantak. A videokonferencia-szoftver a COVID-19 járvány idején, világszerte a kis- és nagyvállalati munkavállalók, az oktatásban dolgozók gyorssegélyű távmunka-eszközévé vált. Csúcspontját a késő nyári időszakban érte el, amikor is a részvények értéke meghaladta az 500 dollárt, ami négyszerese a karantén időszak kezdete előtti napokhoz képest.

2021. március 11. 21:48
null

Eric Yuan 2011-ben hívta életre a Zoom-ot, a nyilvános piacokon azonban csak 2019-ben debütált, majd néhány hónap leforgása alatt – számára szerencsés csillagállásnak köszönhetően – mesés vagyonra tett szert. A megérzés alapú stratégia a jókor eladott tulajdon volt. 

Ezzel Eric Yuan egyik pillanatról a másikra a világ 122. leggazdagabb emberévé vált.

Ha Eric Yuan most egy magyarországi vezető lenne aggódhatna Dúró Dóra nemrégiben tett kijelentése okán. Ahogy arról a Mandineren korábban beszámoltak: a független képviselő javaslata szerint, ugyanis azokat a vállalkozásokat, melyek a vírus, és így a válság helyzetből profitálnak, szolidaritási többletadóval kellene sújtani, hogy így segítség a rászorulókat. 

A jelentések szerint Yuan két tranzakcióban átruházta a Zoom tulajdonának 40 százalékát, mintegy 6 milliárd dollár értékben, az új tulajdonos vagy tulajdonosok kiléte azonban ismeretlen maradt. A tranzakciók mindegyike körülbelül 9 millió, összesen mintegy 18 millió részvényt érintettek. Korábban Yuan a Zoom részvényeinek 15 százalékát, míg a társaság szavazati jogának 40 százalékát irányította, ezzel ő volt a legnagyobb részvényes.

A vállalat bízik benne, hogy az erőteljes növekedés a jövőben is tendencia marad, annak ellenére is, hogy számítani lehet a hagyományos gyakorlat visszatérésére, amely megköveteli a munkavállaló személyes jelenlétét.

A Kínában született Yuan, a Zoom létrehozása előtt a Cisconál dolgozott mérnökként. Egyesekben aggodalmat kelt szülőföldjéhez fűződő szoros kapcsolati hálója és az új tulajdonos kilétének titokban tartása.

Felmerült a gyanú, hogy a Zoom felvásárlása mögött a Kínai Kommunista Párt áll.

A cikk szerzője: Szalga Bogi

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!