A háborús futurológus szerint robotok fogják uralni a modern harctereket

2021. március 29. 18:21

A világot folyamatosan foglalkoztatja, hogy egy jövőbeni háború, hogyan is nézne ki. Erre a kérdésre Jevgenyij Kuznyecov, a Külvédelmi Politika Elnökségének tagja, aki a RIA Novosztyi orosz állami lapnak adott interjújában elmondta, hogy a modern harctéren a magas színvonalú harci robotika uralkodik majd.

2021. március 29. 18:21
null

A kereskedelem, a technológia és a tőkepiaci konfliktusok folyamatosan súlyosbodnak a világ globális nagyhatalmai, az Egyesült Államok és Kína között. Mindeközben szintén az USA és Oroszország között a Biden-kormány alatt tovább duzzadnak a geopolitikai feszültségek is.

Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország más országokkal együtt erőinek modernizálására fordítja energiáit és jelentős anyagi kapacitást biztosít azok megvalósítására. Kiemelet projektek alakultak a robotika, mesterséges intelligencia, lopakodó technológiák, korszerűsített gyalogos és hiperszonikus fegyverek fejlesztésére.

Kuznyecov, aki maga is futurológus, elmagyarázta, hogy míg a harci robotok csak a gazdag országok számára készültek, a technológiai költségek drámaian csökkentek, ami lehetővé teszi az alacsonyabb költségvetéssel rendelkező országok számára, hogy korszerű fegyvereket szerezzenek be. Szerinte a legfejlettebb robotok oldalán nagyobb az esély a jövőbeli csaták megnyerésére. 

Korábban a modern hadsereg által használt robotok olyan gazdag országok birtokában voltak, mint az Egyesült Államok, de ez mára már sokkal elérhetőbb a gyengébb gazdasági hátérrel rendelkező országok számára is. Törökország és Izrael már áttörte az akadályokat, és tömegtermékké teszik a repülőgépes drónokat, amelyek - mint Azerbajdzsán példájából láthattuk - jelentősen hozzájárulnak az ellenségeskedések kimeneteléhez. Kuznyecov szerint a háború a gazdaságok versenyévé válik: aki több és jobb robotot állított össze, az sikeresebben oldja meg a harctéri problémákat.

„Egy olyan állam modelljére, amely nem emberek, hanem robotok által erős, egyszerűen nem vagyunk készek" – mondta a szakértő.

Samuel Bendett, a Haditengerészeti Elemző Központ Nemzetközi Ügyek Csoportjának kutatóelemzője így foglalta össze Kuznyecov interjúját:

„A jövőbeni háborúk nem csupán robotok közötti csaták lesznek, hanem olyan fejlett gazdaságok közötti viaskodás, amelyek képesek a harci robotikát nagy számban gyártani." 

Az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és sok más ország növeli a katonai költségvetését ahhoz, hogy elegendő harci robotot szerezzen be, amelyek növelik esélyeiket a jövőbeli háborúk megnyerésére. 
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbs_real
2021. március 30. 00:05
Aha. És ha kiírtják egymás robotjait, akkor akinek már nem maradt, azt mondja, "jól van, akkor ti győztetek"? Hülye futurológosuk. Ezek ugyanazok, akik 25 éve megjósolták, hogy az internettel eljön a tökéletes tájékozottság és a korlátozatlan bázisdemokrácia. Aztán látjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!