2024-től "zöld" acélt termelnének Svédországban

2021. március 04. 22:55

Világunk működése egyelőre elképzelhetetlen a mindenhol jelenlévő acélgyártás nélkül. Ugyanakkor éves szinten az acéltermelés a globális szén-dioxid-kibocsátás 7-8 százalékáért felel.

2021. március 04. 22:55
null

2020-ban a világ mintegy 1,864 millió tonna acélt termelt, és mivel az acélgyártásban felhasznált energia mintegy 75 százaléka szénből származik, ezáltal mindegyik tonna közel 1,9 tonna szén-dioxidot küldött a légkörbe. 

A dekarbonizációs erőfeszítések kulcsfontosságú célpontja az acéltermelés megoldása, ez az egyik legfontosabb terület, ahol a hidrogén várhatóan egy évtizeden belül költségversenyes alternatíva lesz.

Az acéltermelés az európai ipari szén-dioxid-kibocsátásának 25 százalékát teszi ki. A szén-dioxid-mentesítés elengedhetetlen az ipar számára, ezért a technológia kulcsfontosságú tényező lesz. A H2 Green Steel (H2GS) azáltal, hogy gyakorlatilag visszaszorítja az összes acélgyártási folyamatból származó szén-dioxid-kibocsátást, megoldást kínál az ipari változások felgyorsításához.

A jövő acélgyártása

A H2GS egy teljesen integrált, digitalizált és automatizált zöldmezős acélgyár lesz. A nyersanyagok, a megújuló energiák, a helyi szakértelem és a mesterséges intelligencia egyesítésével arra törekszünk, hogy a kibocsátást nullára csökkentsük. Ezért egy nagyszabású, zöld acélgyártó telep felépítését tervezzük az ügyfelek széles skálájával együttműködve, beleértve az autóipart, a haszongépjárműveket, a háztartási cikkeket, a bútorokat és az ipari berendezéseket gyártó vállalatokat – olvasható a Svéd H2 Green Steel oldalán.

A tipikus termelési folyamatokkal ellentétben, itt a koksz-gátló hidrogénnel helyettesíthető, aminek eredményeképpen, csak vizet bocsát ki, és a hidrogén az ívkemencék áramellátására is felhasználható, így egy teljesen kibocsátásmentes acélgyártó csővezetéket kapnak.

A legtöbb nagy acélgyártó a világon arra törekszik, hogy fenntartható megoldással álljon elő a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorításra. Úgy tűnik, hogy a nagyvállaltok is készek változtatni, és számos piaci szereplő elkötelezett a környezet óvásában.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) 2007-ben közzétett Negyedik Értékelő Jelentése szerint az üvegházhatású gázok globális kibocsátását 2050-re az 1990-es érték 50 százalékára kell csökkenteni ahhoz, hogy a földi átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a kritikus határnak tartott 2°C-os mértéket.

Az európai irányelvekhez igazodva Magyarországon jelenleg is, több futó projekt van, mely a klímaváltozás megállításán dolgozik. Egy 2010-es statisztika szerint az országban a legnagyobb tüzelőanyag eredetű szén-dioxid-kibocsátásáért a Villamos-és hőenergia termelés felel.

Megvalósulás és tervek

H2GS a költségvetésből, mintegy 3 milliárd amerikai dollárt különített el a projekt megvalósítására. A svéd cég megújuló energiával előállított hidrogént fog használni, a termelés a tervek szerint 2024-ben kezdődik. 2030-ra a H2GS arra számít, hogy évente ötmillió tonna kiváló minőségű nulla károsanyag-kibocsátású acélt fog előállítani.

Ez lesz az első nagyszabású fosszilis energiaforrásoktól mentes acélüzem. A termelő melegen- és hidegen hengerelt és horganyzott tekercsek gyártásába kezd, melyeket többek között az autóipari, a szállítási, az építőipari, a csővezeték és a tartós fogyasztási cikkek piacán kínál eladásara.

A hidrogénalapú kezdeményezésekhez hasonlóan a H2GS projektnek is szüksége lesz a zöld hidrogén árának drámai csökkenésére, hogy a teljes potenciálját kiaknázhassa.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2021. március 05. 16:14
És ezt a faszságot van aki el is hiszi.
Daily
2021. március 05. 09:42
ÉS akkor jönnek a beszerzési menedzserek és megkérdik jó-jó de mennyivel lesz olcsóbb a hátán-pörgő csili-vili gyárból rendelt acél mint a kínai dömpingacél? A briteknek is ez volt a problémájuk a brexit előtt.
Vakfolt
2021. március 05. 09:26
A vasoxidot a szén redukálja vassá, aztán persze a vasolvadékban levő szenet kell csökkenteni, nem látom milyen elemmel helyettesíthető ez a folyamat.. hidrogénnel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!