Ötmilliárdos fejlesztés érkezik Romániából Debrecenbe

2021. február 23. 09:36

A romániai Grampet 14 millió eurót kíván befektetni öt év alatt a Debreceni Vagongyár fejlesztésébe. Ez a jövőben mintegy 100 főnek biztosíthat új munkahelyet, s tovább növelheti a magyar üzem forgalmát.

2021. február 23. 09:36
null
Admin

Az 5/5-ös terv

A Debreceni Vagongyár még 12 évvel ezelőtt vált a román Grampet részévé, s azóta kifizetődőnek látszik az együttműködés: Gruia Stoica, a Grampet alapítóelnöke elmondása szerint a debreceni üzem ezidő alatt mintegy megkétszerezte forgalmát, s időközben profitábilis is lett. Ezen felül pedig, a vállalat magyarországi érdekeltségei (beleértve a budapesti Train Hungary-t is) a teljes forgalom 11,2 százalékát teszik ki.

Stoica kiemelte, hogy optimistán tekintinek a magyar vállalatrész jövőjére, mivel a most bejelentett befektetések számításaik szerint akár 20 százalékos növekedést is eredményezhetnek – mind az eladásokban, mind pedig a foglalkoztatottak számában. Mindez pedig megerősítheti a vállalat jelenlétét mind a környező országok, mind az Európai Unió piacán. A tervezett növekedés a jelenlegi 400 mellett újabb 100 főnak adhat majd munkát.

A Debreceni Vagongyár a magyar vasútipar egyik zászlóshajója, éves szinten kb. 2000 vasúti kocsit tudnak megjavítani, melyek nagyrészét tanker vagonok teszik ki. Emellett a cég nem csak a magyar piacot szolgálja ki: a megrendelések több mint 70 százaléka nyugat-európai partnerektől érkezik, így európai szinten is meghatározó vállalatról van szó.

Új lehetőségek a román-magyar együttműködésben?

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a múlt héten szintén Romániában járt, ahol az újonnan kinevezett Cătălin Drulă szállítási és infrastrukturális miniszterrel találkozott. Szijjártó bejegyzése szerint

Ennek kapcsán bejelentésre került, hogy 2024-re új autópályaösszekötő épül majd Mátészalka és Szatmárnémeti között, valamint kétvágányosítani fogják a Budapest-Békéscsaba-Lökösháza vasútvonalat a gyorsabb a közlekedés érdekében. A tervezett beruházások egyéb részleteire a két miniszter nem tért ki.

(Címlap: Egy munkás dolgozik a Grampet Debreceni Vagongyár Kft. üzemcsarnokában Debrecenben 2013. szeptember 13-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!