Karácsony kért egy kis aprót a bajba jutott vállalkozóktól

2021. február 26. 16:18

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere arra kéri a vállalkozókat, hogy ne felezzék az iparűzési adójukat, mert azzal a főváros működését veszélyeztetnék, azaz önkéntesen fizessenek több adót.

2021. február 26. 16:18
null

A kormány korábban elrendelte, hogy a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját településtől függetlenül 1 százalékra kell csökkenteni 2021-ben a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt az általános 2 százalékról. A nehéz helyzetben lévő vállalkozások számára óriási terhet jelent minden kiadás,

sokan a bérleti díjakat se tudják fizetni.

Az eddig kapott bértámogatás és kedvezményes hitelek mellé a kormány az összes kis- és középvállalkozás számára biztosítja azt, hogy az iparűzési adó 1 százalékra csökkenjen. Ezt sok önkormányzat ellenezte, mivel a költségvetésük jelentős részét teszi ki az iparűzési adó. 

Budapest a vállalkozók támogatását kéri

Karácsony Gergely egy minap megjelent levélben kérte a vállalkozókat, hogy jól fontolják meg azt, élni kívánnak-e a kormány adta lehetőséggel és csökkentik-e az iparűzési adójukat. A főpolgármester a levelében kitért arra, hogy az iparűzési adóból befolyt összeg elengedhetetlen a város működéséshez és ez a kulcs a vírusból való kilábaláshoz.

A levélben azzal érvel a főpolgármester, hogy a közszolgáltatásokhoz szükséges bevételek közel 60 százalékát teszik ki a helyben működő cégek iparűzésiadó-befizetései, amelyek 2019-ben 165,5 milliárd forintot jelentettek. A járvány miatt a tervezett összeghez képest már most 32 milliárd forinttal kevesebb összeg érkezett be a fővároshoz és

a kormányrendelet értelmében bevezetett enyhítés további 15-20 milliárd forintot venne el Budapesttől

– írja levelében Karácsony Gergely.

A főpolgármester elmondása szerint Budapest eddig állta a sarat, de a kormány ezzel a vállalkozóknak szánt enyhítéssel ellehetlenítené a közszolgáltatásokat. 

Karácsony Gergely azt kéri, hogy a vállalkozók felelősen döntsenek a kedvezménnyel kapcsolatban és ha a vállalkozás szempontjából „nem okoz komoly problémát a teljes összegű iparűzési adó befizetése, és meg tudja tenni azt, hogy nem él a kedvezmény lehetőségével, akkor azzal azt segíti, hogy a fővárosi közszolgáltatások az Ön vállalkozása és munkavállalói számára továbbra is biztosítottak legyenek.”

Alaptalanul hivatkozik pénzügyi gondokra a főváros

Karácsony kommunikációs hadjárata már tavaly ősszel is zajlott. „Karácsony Gergely szerint a kormányzat vágóhídra küldi az egykori fejőstehenet, anyagilag kiéhezteti, értelmetlenül sarcolja a fővárost, miközben egyre több feladatot és terhet rak rá. Az adatok és nemzetközi elemzők azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítják” – írtuk korábbi elemzésünkben, rámutatva, hogy miközben Varsóval, Prágával, Berlinnel és Béccsel összevetve is kevesebb feladatot kell ellátnia, és a költségvetéséből elsősorban a közösségi közlekedést kell működtetnie, Budapest még ezen a téren is jelentős támogatásokat kap a kormánytól.

Az alábbi infografikán összegezzük Budapest és más régiós fővárosok helyzetét.

A nemzetközi hitelminősítők szerint is erős lábakon áll a főváros

Úgy tűnik, Karácsony Gergely nem tájékozódott a Moody’s nemzetközi hitelminősítő cégnél a követendő kommunikációs irány kapcsán, az ugyanis szeptember végén az addigi stabilról pozitívra javította Budapest adósságosztályzati besorolását. Miközben Karácsony az életéért küzdő, ki­éheztetett, megszorításokra kényszerülő fővárosról beszél, a hitelminősítő elemzésében elismerte Budapest stabil gazdasági helyzetét és válságállóságát.

Az elemzőház arra hivatkozott, hogy Budapest likviditási helyzete rendkívül szilárd, gazdasága ellenállóképes,

ráadásul a koronavírus-járvány előtt nem is adósodott el jelentősen. A Moody’s szerint ezek az erősségek lehetővé teszik, hogy Budapest legalább a következő két évben elviselje a koronajárvány sokkját. A főváros a 2020–2021-es évben továbbra is nagyon jól áll majd pénzügyileg, likviditásban a többi hasonló fővároshoz képest – emelték ki az elemzők. Rámutattak, hogy a főváros gazdasági fejlettsége átlagosan a duplája a nemzeti átlagnak az egy főre jutó GDP tekintetében. Emögött a dokumentum szerint az áll, hogy magas hozzáadott értéket előállító, szolgáltatásalapú gazdaság jellemzi. A Moody’s tehát úgy látja, Budapest likviditási helyzete olyan erős, hogy abból fedezni tudja a válság okozta pénzügyi kieséseket, noha Karácsony Gergely azzal riogat, hogy a főváros „lassan feléli a tartalékait” – fogalmazott a Makronóm elemzése.

(Borítókép: MTI/Mónus Márton)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. március 01. 00:09
Harácsonynak kell a dézsma...éhesek a tanácsadó elvtársak
Esvány
2021. március 01. 00:08
Nem is tudtam, hogy a Facebookozás ilyen drága. Vagy mire kell a még több pénz ennek a szerencsétlennek? Azt már nem hazudhatja, hogy a vállalkozókat akarja megsegíteni belőle...
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. március 01. 00:08
Te miért nem olvasod el amihez hozzászólsz?
2021. március 01. 00:08
Ennek minden ráfér a képére: tarhál, és közben nem csinál semmi érdemlegeset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!