Jogi és kockázatvállalási akadályok a munkahelyi oltásokkal kapcsolatban

2021. február 27. 21:39

A Global Business Travel Association közvélemény kutatása szerint egyre többen nyitottak lennének arra, hogy beadassák a COVID-19 oltást, amennyiben az előmozdítaná az üzleti utazások fellendülését.

2021. február 27. 21:39
null

Valószínűleg idén egyre több vállalat fogja bevezetni a digitális egészségügyi útlevelet, mivel a közvélemény kutatás szerint az alkalmazottak biztonságosabbnak éreznék, ha az oltás beadatása után kellene üzleti útra indulniuk. Azonban a kutatás arra is rámutatott, hogy a kitöltők 79 százaléka – akik azt válaszolták, hogy „kényelmesebben” éreznék magukat, ha az oltás után kellene üzleti céllal utazniuk – valószínűleg kis idő elteltével a magánéletükben is meg fogják követelni ezt a szabadságot.

A felmérésben közel 800-an vettek részt február 8 és 15 között. Többen úgy vélik, hogy a légitársaságok vakcina útlevelet kellene kérjenek az utasoktól.

Mi történt az utazás előtti vizsgálatokkal?

Ugyan a kormányok és a légitársaságok arra összpontosítottak, hogy az utasokat indulás előtt és érkezéskor is teszteljék, a válaszadók csupán 49 százaléka támogatta ezeket a kötelező COVID-19 teszteket az üzleti utak során. Ezen kívül 69 százalék jelölte azt, hogy ettől függetlenül biztonságban érzi magát a személyes találkozókon és 64 százalékuk szerint ezek a találkozók segítenek visszaállítani a pandémia előtti üzleti életet.

A szakértők figyelmeztették a vállalatokat, ha be akarják vezetni a kötelező oltást az üzleti élet fellendítéséhez, akkor számos kihívással is szembe kell majd nézniük. Például mi van akkor, ha az alkalmazottak megtagadják az oltást? Az ügyvédek közt jelenleg is folyik a vita arról, hogy ilyen esetben az elbocsátás igazságos lehet-e, illetve ilyenkor milyen munkaköri jogok lépnek életbe. Valamint vannak olyan esetek is, ahol akár bíróság elé is kerülhet egy oltással kapcsolatos ügy, ha az hátráltatja a biztonságos munkakörülmények megteremtését. A vállalatoknak azokat az eseteket is fel kell ismerniük, ahol nem javasolt az oltás beadása. Ebbe csoportba tartoznak a fogyatékkal élők vagy a várandós kismamák is.

Azonban, ha a munkavállalók beleegyeznek az oltás beadásába egy üzleti út érdekében, akkor a vállalatoknak mindenképpen gondoskodniuk kell a megfelelő mennyiségű vakcináról.

A kötelező vakcina nem újdonság

Egyre több utaztatási szervezet dönt amellett, hogy utasaitól megköveteli a megkapott oltás igazolását. Például a Saga Travel vállalatnál is kritérium lett az oltás, hiszen ügyfeleik többsége a veszélyeztetett korosztályba tartozik, a cégnek pedig a biztonság és a jólét az első számú prioritása.

Az Egyesült Királyságban is egyre több vállalat már a munkáltatói szerződés kötelező pontjaként jegyzi az oltást, más cégek pedig már maguk kínálják a vakcinát dolgozóik számára. Ilyen például az Emirates is, akik a világon elsőként adták be pilótáiknak és légiutas-kísérőiknek a vakcinát. Illetve számos vállalat felülvizsgálta a céges egészségügyi- és kockázatkezelési politikáját, melyet szaktanácsadók véleményére alapoztak a lehető legjobb döntéseket meghozataláért.

A legnagyobb nehézség az oltások kezelésében azonban az, hogy nincs egy országok közötti egységes megegyezés. Amennyiben a kormányok együttműködnének abban, hogy létrehozzanak egy egységesített rendszert az utazók számára, akkor minden egyszerűbben és gyorsabban történhetne. Tehát célszerű lenne egy olyan protokollrendszert kidolgozni, mely rögzíti az üzleti okból utazók jogait. 

Mivel a kérdőív kitöltői között csupán 7 százalék válaszolta azt, hogy már megkapta az első oltást, így még mindenképpen hosszú út áll előttünk ezzel kapcsolatban.

Hazánkban is folyamatosan emelkedik az oltási hajlandóság – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréseiből.

Az oltási kedv hetek óta folyamatosan nő, egyedül február elején torpant meg ez a tendencia. A KSH szerint február első hetében csak a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhatott a háttérben, de azóta ismét felszálló ágban van az oltási hajlandóság. Összességében a felmérés 12 hete alatt 15 százalékról 40 százalékra ugrott azoknak az aránya, akik biztosak benne, hogy beoltatják magukat.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2021. március 01. 05:24
Vezessék be a kötelező oltást és az azt bizonyító okiratot. Mit teszünk azokkal, akik nem hogy a kötelező oltás meglétét nem tudják bizonyítani a szrmélyazonosságukat sem. Arról már nem is beszélve, hogy minden hamisítható. Jön majd a "tegyünk a bőr alá kivehetetlen RFID (szerű) chipet, ami minden adatot valós időben szolgáltat rólunk". Az 5G technológia erre kiválóan alkalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!